Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MINDEN AMI SZENDVICS

2013.02.03

 

szendvicsek.jpg

 

G Y Ű J T E M É N Y 

Itt megtalálsz mindent ami SZENDVICS - vagy a szendvicshez való!

  --------------------------------------
Csirkehúsos vitaminsaláta
-----------------------------------------------------------------------
Diétás ebéd, könnyed vacsora. Népszerű lesz a vegetáriánus és a húskedvelő
családtagok körében is. A húslevesben megfőtt ízletes csirkemell igazán
tartalmassá teszi e heti ételünket.

Hozzávalók: 1 db főtt csirkemell, 3 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 1 fej
saláta, 30 dkg uborka, 1 szál zöldhagyma, citromlé, cukor, só, olaj,
fokhagyma, petrezselyemzöld.

Elkészítés: A salátát metéltre vágom, a paradicsomot cikkekre, a paprikát és
az uborkát csíkokra. A kicsontozott csirkehúst csíkokra vágom. A
fűszerekből saláta öntetet készítek, majd hozzáadom az apróra vágott
petrezselymet és a zúzott fokhagymát. Beleforgatom először a zöldségeket
majd óvatosan a húst. Tálalásig a hűtőben rakom. Ugyanezt a salátát
készíthetjük hús nélkül is.

A másik variáció, ha joghurtot kikeverem sóval, fokhagymával ízesítem,
petrezselyem zöldjét adok hozzá. Megszórom olívabogyóval a salátát és a
joghurtos öntettel locsolom meg.
Nem feltétlenül kell mindig uborka- vagy burgonyasalátát az asztalra
tennünk, néha igazán belefér egy kis újítás a repertoárba. Az öntetek
variálásával tovább szélesíthető a saláták amúgy sem szűk köre.
------------------
Főtt sonka recept
--------------------------------------------
* 1,2 kg hagyományos füstölésű, kötözött sonka
* tojás
* ecetes torma
1. A sonkát a főzés előtt fél napra hideg vízbe áztatjuk (hogy ne legyen

annyira sós).
2. Az áztató vizet leöntjük, a sonkát egy fazékba tesszük és annyi hideg vizet
engedünk rá, hogy ellepje.
3. Lassú tűzön kb. három és fél óra alatt puhára főzzük.
4. A sonkát a főzőlében hagyjuk kihűlni. A főzőlé tetején megdermedt
zsiradékot kanállal leszedjük, s csak aztán vesszük ki a sonkát a főzőléből.
Hűtőbe tesszük tálalásig (a hálót akkor fejtjük le a sonkáról, miután
kifagyott).
5. A sonka főzőlevében elkészített főtt tojást kínálunk mellé.
------------------------------------------
Sonkatekercs franciasaláta-ágyon recept
-----------------------------------------------------------
* 8 szelet gépsonka (20-25 dkg)
* 40 dkg franciasaláta
* 10 dkg ecetes torma
* 15 dkg vaj
* 5 dkg liszt
* 2 dl tej
* 1 mk só
* 1 tk kristálycukor
1. 5 dkg vajjal és 5 dkg liszttel világos rántást készítünk, felengedjük 2 dl
forró tejjel, és addig forraljuk, amíg besűrűsödik, és elválik az edény falától,
majd lehűtjük (ez a besamel mártás).
2. Ha kihűlt, alaposan kikeverjük 10 dkg vajjal és az az ecetes tormával.
3. Sóval, kevés cukorral ízesítjük, és hűtőbe tesszük.
4. A franciasalátát tálra tesszük.
5. A sonkaszeletek közepére megfelelő mennyiségű tormakrémet teszünk, és
felgöngyöljük, majd a franciasaláta-alapra helyezzük.
6. A sonkatekercs két végét csillagcsővel ellátott habzsák segítségével utólag
töltjük.
7. A maradék tormakrémmel díszíthetjük.
--------------------------------------------
Téliszalámis sajttekercs
------------------------------------------------
Hozzávalók: 40 dkg trappista sajt, 20 dkg krémsajt, 5 dkg vaj, 10 dkg
téliszalámi, 2 db tojás, 1 evőkanál mustár, só, őrölt bors, olívabogyó,

Elkészítés: A vajat kikeverem simára a krémsajttal. A két főtt tojást
villával összetöröm, a téliszalámit apróra feldarabolom. A kikevert vajhoz
és krémsajthoz adom a tojást, az aprított téliszalámit, a kanál mustárt és
megsózom, borsozom. A sajtot egy darabban megolvasztom a ,,mikróban",
addig, amíg formálható puha lesz. Akkor kinyújtom, rákenem a szalámis
keveréket, a közepére egy sor olívabogyót rakok. Feltekerem, és egy pár
órára hűtőbe teszem.

Elkészítem a tálat: A rukkolát megmosom, jól
lecsepegtetem. Megsózom, borsozom és frissen csavart citromlével ízesítem.
A tálra halmozom a salátát, tetejére sorakoztatom a felszeletelt sajtot.
------------------------------------------------------------
Húspástétom (nem csak húsvétra) recept
-------------------------------------------------------------------------
* 8 tojás
* 50 dkg pulykamell filé
* 20 dkg főtt sonka
* 1 kis csokor petrezselyem
* 2 tojásfehérje
* 2 dl tejszín
* 1 mk szárított kakukkfű
* diónyi margarin
* 20 dkg szeletelt gépsonka
1. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, a két végét a

sárgájukig levágjuk. A petrezselymet finomra vágjuk.
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3. A pulykahúst és a sonkát ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjéket, a
levágott tojások végeit, a kakukkfüvet és a petrezselymet. Ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk, és összeturmixoljuk.
4. Margarinnal kikenünk egy 1,8 l űrtartalmú hosszúkás formát vagy
őzgerinc sütőt, melyet kibélelünk a sonkaszeletekkel, úgy, hogy a szélek
túllógjanak a forma peremén.
5. A massza felét a formába simítjuk, majd hosszanti irányba egymás mellé
rakjuk a tojásokat. Tetejére simítjuk a massza másik felét, ráhatjuk a
sonkaszeleteket.
6. Vékonyan megkenünk egy alufólialapot ramával, és befedjük vele a
formát. Egy tepsibe melegvizet öntünk, belerakjuk a masszával lefedett
edényt (a víz az edény feléig érjen). 50-55 percig gőzöljük.
7. Ha megsült, az edényre egy deszkalapot rakunk, melyet lenyomatunk-
tömörítjük, pl. tele vizes üveget rakunk rá.
8. Másnap, hidegen szeleteljük.
----------------------------------------------------
Fokhagymás húspástétom
------------------------------------------------------
Hozzávalók: 1 kis doboz vagdalthús-konzerv, 2 gerezd fokhagyma, 1
teáskanál mustár, 1 teáskanál ketchup, 5 dkg margarin, 1 közepes
nagyságú főtt burgonya, 1 evőkanál tejföl, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés
szerint só.
A dobozából kibontott vagdalthúst és a burgonyát apró lyukú darálón
ledaráljuk, majd hozzáadjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát.
Ezután beledolgozzuk a tejfölt, a mustárt, a ketchupot és a borssal, sóval
ízesítjük. Hozzáadjuk a megpuhított margarint, és az egészet habosra
keverjük. (Elektromos habverővel szinte pillanatok alatt elvégezhető.)

Meleg vagy hideg szendvicskrémnek egyaránt felhasználható.
--------------------------------------------------------------
Zöldséges-sonkás őzgerinc receptje
-------------------------------------------------------------
* 9 vékony szelet gépsonka
* 15 dkg gépsonka egyben
* 6 tojás
* 3-4 ecetes uborka
* fél doboz csemegekukorica
* fél leveskocka
* 25g zselatin
* 2 dl tejföl
* 1 dl majonéz
* 1 ek mustár
1. Először alufóliával, majd sonkával kibélelünk egy őzgerinc formát.
2. 6 tojást keményre főzünk. A tojásból kikanalazzuk a sárgáját és
összekeverjük 2 dl tejföllel, kb. 1 dl majonézzel és 1 ek mustárral.
3. Felforralunk 2 dl vizet a fél leveskockával, levesszük a tűzről, majd ha
már jól kihűlt, belerakjuk a zselatint, kicsit kevergetjük és összeöntjük a
tejfölös szósszal.
4. Majd rakjuk bele a felaprított uborkát, tojásfehérjét, sonkát és a
kukoricát.
5. A masszát a formába öntjük, lefedjük még a maradék 3 szelet sonkával,
majd alufóliával borítjuk, és hűtőbe rakjuk egy éjjelre.(4-5 óra után is jó
már.)
6. Másnap csak kiborítjuk a formából és felszeleteljük.
-----------------------------
Paradicsomkosárkák
---------------------------------------------------
Hozzávalók: 8 db kemény paradicsom, 20 dkg gépsonka, 10 dkg füstölt sajt,
1 csomó retek, 1 csomó újhagyma, 1 csokor petrezselyem, só.
A paradicsomokat kettévágom, a belsejüket kiskanállal ki­szedem. A füstölt
sajtot a retekkel együtt apró csíkokra vágom, és összekeverem a vékonyan
fölkarikázott zöldhagymával. Hozzákeverem az apróra vágott sonkát,
ezután meg­sózom, borsozom.
Ezt a keveréket a fél paradicsomokba halmozom, petrezselyemmel
meghintem.
--------------------------------
Töltött tojás
-----------------------------------
Hozzávalók: 8 db tojás, 10 dkg kenőmájas, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál
mustár, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 2-3 db piros, retek.
A tojásokat keményre főzöm, lehűtöm hideg vízben, a héját leszedem, majd
kettévágom. A sárgáját kikaparom, villával össze­töröm, és a tejföllel,
valamint a mustárral simára keverem. Hozzáadom a kenőmájast, sóval,
őrölt borssal és apróra vá­gott petrezselyemmel ízesítem. A tölteléket a fél
tojásfehérjék üregébe halmozom, tetejét retekkarikákkal díszítem.
------------------------------------------
A Márványtojás receptje:
---------------------------------
4 tojás
4 evőkanál fekete tea
3 sárgarépa
20 dkg zeller
1 kis doboz konzerv főtt kukorica
borecet

A tojásokat 10 percig főzzük, majd kés fokával a héjukat megütögetjük,
hogy berepedezzenek, de ne törjenek össze. A tojások főzővizébe keverjük a
teát, majd ebbe visszatesszük a tojásokat, és 3 percig állni hagyjuk. Amikor
a tojásokat meghámozzuk, olyan mintájuk lesz, mintha márványerezettek
lennének, mivel a tea az apró réseken keresztül megszínezi a tojásfehérjét.
Salátafészekben tálaljuk, ehhez a répákat és a zellert meghámozzuk, majd
apróra reszeljük, a lecsöpögtetett kukoricával összekeverjük, és ecettel
ízesítjük. Végül kis fészket készítünk belőle, ebbe rakjuk a tojásokat.
--------------------------------------
Füstöltkrém
-------------------------------------------
Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1
evőkanál ecetes torma, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál tejföl A
főtt füstölt húst és a füstölt szalonnát kétszer átdaráljuk, majd
összekeverjük a tejföllel, a vöröshagymával és a tormával.
--------------------------------------
Márványkrém
----------------------
Hozzávalók: 20 dkg reszelt márványsajt, 10 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl, 1
csokor snidling, 2 gerezd fokhagyma, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint
A vajat habosra keverjük a tejföllel, a sóval, a fehér borssal, a finomra
metélt snidlinggel, az összezúzott fokhagymával, végül hozzákeverjük a
reszelt sajtot. Jól behűtve kenjük a kenyérre.
------------------------------
Kolbászkrém
--------------------------------
Hozzávalók: 25 dkg füstölt kolbász, 5 dkg vaj, 1 teáskanál mustár, 1-2
evőkanál tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma
A lebőrözött kolbászt kétszer átdaráljuk, majd habosra keverjük a vajjal, a
pépesre zúzott fokhagymával, a reszelt vöröshagymával, és a tejföllel. Kevés
sóval ízesíthetjük, de vigyázzunk, mert a kolbász is sós!
---------------------------------------
Hering krém
-------------------------------
Hozzávalók: Vaj 10 dkg, hering 1 db, szardella 1 db, mustár 1 kk., kemény
tojás 2 db. Elkészítése: Mindezt áttörjük, és kis szendvics-zsemlékre kenjük.
------------------------------------
Sonkakrém
-----------------------------------------
Hozzávalók: 60 g vaj, 100 g. sonka, 1 evőkanál mustár, só, kevés tej vagy
tejföl, 2 keménytojás, 15 g hagyma, 1 db savanyú uborka
A vajat, apróra vágott sonkát, mustárt, sót és a tejet vagy tejfölt, apróra
vágott főtt tojást jól kimixeljük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és
uborkát és újból alaposan kimixeljük.
-------------------------------------------
Tonhalas krém
---------------------------------------
Hozzávalók: 1 olajos tonhalkonzerv (180 g), 1 kanál mustár, 1 kanál
ketchup, só, őrölt feketebors, 1 kisebb hagyma, 2 kanál vaj vagy margarin
A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük és hozzáadjuk a tonhalat (az olajat
előtte lecsepegtetjük róla), mustárt, ketchupot, vajat, sózzuk, borsozzuk, és
alaposan kimixeljük
----------------------------------------------------
Túrókrém sonkával
-----------------------------------------------
Hozzávalók: 300 g finom túró, 150 g sonka, 1 dl tejföl, só, metélőhagyma
A túrót áttörjük, szétmixeljük, sózzuk, hozzáadjuk a tejfölt és az apróra
vagdalt sonkát és metélőhagymát, és jól összekeverjük
--------------------------------------------
Zellerkrém
---------------------------------------
Hozzávalók: zeller, Rokfort (penészsajt), só, bors, majonéz
A zellert és a sajtot lereszeljük, vagy nagyon apróra vágjuk, hozzáadjuk a
sót, borsot, majonézt és alaposan kikeverjük.
-----------------------------
Balatoni csók
-------------------------------
25 dkg cukrot, 1 cs. V.-vanilincukorral, 4 egész tojással és 8 dkg őrölt
mogyoróval erősen, félóráig keverünk, azután 30 dkg liszttel kevert 1/2 cs.
sütőport keverünk hozzá. Diónyi halmokat formálunk, és őrölt
mogyoróval megszórva, vajazott tepsiben, forró sütőben sütjük.
----------------------------
Prágai sonka
----------------------------------------------
Hozzávalók: 400 g prágai sonka szelet 1 dl fehérbor, szegfűszeg, fahéj.
Elkészítés: A sonkaszeleteket tűzálló tálba tesszük, a mustárt elkeverjük a
mézzel, egy késhegynyi tört szegfűszeggel és ugyanennyi fahéjjal, a borral,
és a sonkára borítjuk. 20 percig sütjük.
---------------------------------------------
Citromos vajas kaviár
------------------------------------------------
Hozzávalók: 1 kis doboz fekete kaviár, 10 dkg vaj, 1 kis diónyi fej
vöröshagyma, 2 evőkanál citromlé, késhegynyi reszelt citromhéj, só és
cukor, salátalevelek
A megtisztított vöröshagymát fokhagymaprésen keresztülnyomom vagy
lereszelem, és összekeverem a vajjal, a citromlével, citromhéjjal, a sóval és a
cukorral. Ha már habos, a kaviárt óvatosan beledolgozom. A masszát egy
szögletes formába tömöm, lefedem, és a hűtőszekrényben jól kifagyasztom.

Tálalás előtt kiborítom a formából, és fogazott késsel szeleteket vágok
belőle. Megmosott, leszárított salátalevelekkel leterítek egy lapos tálat,
vagy kis tálcát, és sorban, félig egymásra teszem a kaviáros vajszeleteket.

(A tál alá teszek egy nagyobb tálat, amit körberakok jégkockával. Ez
mindvégig hűti a szeleteket, amelyek nem olvadnak meg.)

Pirított kenyérszeletkéket kínálok mellé
-------------------------------------------------
Boros márványsajt-krém
-----------------------------------------------
Hozzávalók: 15 dkg jó érett, reszelt márványsajt, 5 dkg vaj (vagy margarin),
1 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, késhegynyi
porcukor (só nem kell hozzá, mert a márványsajt sós!)
A vajat a borba beletéve csak annyira melegítem, hogy ne olvadjon teljesen
folyósra, majd ráöntöm a sajtra. Rászórom a megtisztított és szétzúzott
fokhagymát, valamint a porcukrot és a finomra metélt snidlinget. Ezután
habosra keverem. (Keverőgéppel ez néhány perces művelet.)
Lefedve jól kifagyasztom és szendvicskenyérre kenve kínálom
------------------------------------
Sonkakrém
-----------------------------------------
Hozzávalók: 60 g vaj, 100 g. sonka, 1 evőkanál mustár, só, kevés tej vagy
tejföl, 2 keménytojás, 15 g hagyma, 1 db savanyú uborka
A vajat, apróra vágott sonkát, mustárt, sót és a tejet vagy tejfölt, apróra
vágott főtt tojást jól kimixeljük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és
uborkát és újból alaposan kimixeljük.
-------------------------------------------
Tonhalas krém
---------------------------------------
Hozzávalók: 1 olajos tonhalkonzerv (180 g), 1 kanál mustár, 1 kanál
ketchup, só, őrölt feketebors, 1 kisebb hagyma, 2 kanál vaj vagy margarin
A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük és hozzáadjuk a tonhalat (az olajat
előtte lecsepegtetjük róla), mustárt, ketchupot, vajat, sózzuk, borsozzuk, és
alaposan kimixeljük
----------------------------------------------------
Túrókrém sonkával
-----------------------------------------------
Hozzávalók: 300 g finom túró, 150 g sonka, 1 dl tejföl, só, metélőhagyma
A túrót áttörjük, szétmixeljük, sózzuk, hozzáadjuk a tejfölt és az apróra
vagdalt sonkát és metélőhagymát, és jól összekeverjük
--------------------------------------------
Zellerkrém
---------------------------------------
Hozzávalók: zeller, Rokfort (penészsajt), só, bors, majonéz
A zellert és a sajtot lereszeljük, vagy nagyon apróra vágjuk, hozzáadjuk a
sót, borsot, majonézt és alaposan kikeverjük.
-----------------------------
Balatoni csók
-------------------------------
25 dkg cukrot, 1 cs. V.-vanilincukorral, 4 egész tojással és 8 dkg őrölt
mogyoróval erősen, félóráig keverünk, azután 30 dkg liszttel kevert 1/2 cs.
V.-sütőport keverünk hozzá. Diónyi halmokat formálunk, és őrölt
mogyoróval megszórva, vajazott tepsiben, forró sütőben sütjük.
----------------------------
Prágai sonka
----------------------------------------------
Hozzávalók: 400 g prágai sonka szelet 1 dl fehérbor, szegfűszeg, fahéj.
Elkészítés: A sonkaszeleteket tűzálló tálba tesszük, a mustárt elkeverjük a
mézzel, egy késhegynyi tört szegfűszeggel és ugyanennyi fahéjjal, a borral,
és a sonkára borítjuk. 20 percig sütjük.
---------------------------------------------
Citromos vajas kaviár
------------------------------------------------
Hozzávalók: 1 kis doboz fekete kaviár, 10 dkg vaj, 1 kis diónyi fej
vöröshagyma, 2 evőkanál citromlé, késhegynyi reszelt citromhéj, só és
cukor, salátalevelek
A megtisztított vöröshagymát fokhagymaprésen keresztülnyomom vagy
lereszelem, és összekeverem a vajjal, a citromlével, citromhéjjal, a sóval és a
cukorral. Ha már habos, a kaviárt óvatosan beledolgozom. A masszát egy
szögletes formába tömöm, lefedem, és a hűtőszekrényben jól kifagyasztom.

Tálalás előtt kiborítom a formából, és fogazott késsel szeleteket vágok
belőle. Megmosott, leszárított salátalevelekkel leterítek egy lapos tálat,
vagy kis tálcát, és sorban, félig egymásra teszem a kaviáros vajszeleteket.

(A tál alá teszek egy nagyobb tálat, amit körberakok jégkockával. Ez
mindvégig hűti a szeleteket, amelyek nem olvadnak meg.) Pirított
kenyérszeletkéket kínálok mellé
-------------------------------------------------
Boros márványsajt-krém
-----------------------------------------------
Hozzávalók: 15 dkg jó érett, rezelt márványsajt, 5 dkg vaj (vagy margarin),
1 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, késhegynyi
porcukor (só nem kell hozzá, mert a márványsajt sós!)
A vajat a borba beletéve csak annyira melegítem, hogy ne olvadjon teljesen
folyósra, majd ráöntöm a sajtra. Rászórom a megtisztított és szétzúzott
fokhagymát, valamint a porcukrot és a finomra metélt snidlinget. Ezután
habosra keverem. (Keverőgéppel ez néhány perces művelet.)
Lefedve jól kifagyasztom és szendvicskenyérre kenve kínálom
-------------------------------------------------

Szerintünk, egy szendvicsbe a pékárun (optimális esetben teljes kiőrlésű)
kívül kerüljön idényzöldség (télen: uborka, vaj-, fekete-, jégcsapretek vagy
savanyúság, nyáron: paradicsom, paprika, retek, uborka), sajt és (hacsak
nem vegák vagyunk) valamilyen husi.

Húsból, máshogy

A hús, amit szendvicsbe szánunk, mindig legyen friss, kifogástalan
minőségű. Csirkemell, sertéscomb, pulykamell vagy -comb a legideálisabb.

Elkészíthetjük párolva vagy kevés (olíva)olaj és vaj 1:1 arányú keverékén
megsütve. Érdemes pácolni is elkészítés előtt a húsokat, így
porhanyósabbak lesznek, és nem jelentkezik a "fűrészporérzés" a szánkban.
A csirke- és pulykamellnek kifejezetten jót tesz a fokhagymás tejben vagy
joghurtban pácolás, akár 1-2 napig is feküdhet a pácban, ártani nem fog
neki.
---------------------------------------------------------------
Kencék (vegáknak is), mert nem kell mindennap húst enni

Túrókrémek, körözöttek:

Legyen tehén- vagy juhtúró, kis tejföllel és fűszerekkel kikeverve, esetleg
fasírt vagy sülthusi-maradékkal turbózva szuper szendvicskrémmé
avanzsál!

Zakuszka:

Ez a paprikából és padlizsánból készített krém szintén szendvicsekbe
kívánkozik. Egy padlizsánt és két paprikát sütőedénybe teszünk, és 200
fokon megsütjük. Ha kész, alufóliával fél órára lefedjük, így könnyedén el
lehet távolítani a héjukat, illetve kihűlnek annyira, hogy ne égessük össze a
kezünket. Leturmixoljuk őket, majd miután 2 hagymát olívaolajon
megpárolunk, hozzáadjuk a paprika-padlizsán krémet, 3-4 evőkanálnyi
paradicsomkonzervet, és együtt pároljuk negyed órát. Só, kevés frissen
őrölt bors, és már készen is van. Üvegbe töltve, olajjal zárva a tetejét,
tartósító nélkül hűtőben is elvan 1-2 hétig.

Halas:

Mi sem egyszerűbb. Tonhal, citromlé, mustár, esetleg túró/tejföl. És már
lehet is kenni.
A lényeg, hogy a pác teljesen befedje a húst, és hogy a pácolási folyamat
végeztével papírtörlővel töröljük le róla a tejet/joghurtot. Sütés/párolás
előtt ízesítsük sóval-borssal, fűszerekkel. A legjobb, ha vékony szeletekre,
majd a szeleteket kisebb csíkokra vagdaljuk, és úgy kerül a kenyérszeletek
közé.

Így elkerülhető, hogy egy harapással az egész hús kiszánkázzon a
szendvicsből. A hétvégi ebédből megmaradt húsokat nehogy kihajítsuk! A
hét elején ágyazzuk a szendvicsünkbe!

Májkrém, kenőmájas:

Elkészítése 20 perc, és rendkívül sokféleképpen ízesíthető, variálható! Kell
hozzá természetesen máj. Lehet csirke-, pulyka- vagy sertésmájat is
használni. A májat minden esetben tisztítsuk meg, vágjuk kisebb
darabokra, majd olajon üvegesre párolt hagymán vagy szalonnás
hagymán forgassuk át kb. 8 perc alatt. Semmiképpen ne süssük keményre,
mert akkor olyan lesz, mint a cipőtalp! Tehetünk mellé almát, körtét is
pucolva. Ha megpárolódott, önthetünk rá alkoholt (bor, pezsgő, sherry,
konyak), hiszen az alkoholtartalom elforr, azonban az extra anyagok
gazdagítják a májasunk ízét.

Rántottás:

Itthon talán nem a legbefutottabb, de mindenképpen megemlítenénk a
rántottás szendvicset. Ehhez rántottát kell csak legyártani, és egy
salátalevélre a kenyérszeletek közé adagolni. A rántotta összetétele tetszés
szerint variálható. Kedvencünk a zöldfűszeres-cukkíni!

Répa, retek:

Először is lereszeljük (esetleg utána turmixoljuk) a gyökérzöldségeket, és
mustárral, tejföllel, zöldfűszerekkel (pl. metélőhagyma) ízesíthetjük. De
nagyon finom házi majonézzel összekeverve is.

Tojásos:

Ehhez tényleg csak tojást kell főzni, majd leturmixolni. Aztán adhatunk
hozzá tejfölt, mustárt, reszelt sajtot, dinsztelt hagymát, paprikát,
fűszereket (majorannát, frissen őrölt borsot, szerecsendiót vagy zöldeket:
metélőhagymát, petrezselymet). Kerülhet bele zúzott fokhagyma is, bár ezt
óvatosan adagoljuk!

Sajtos:

Tejföl és/vagy túró, reszelt sajt, esetleg valami aromásabb sajt (például
márvány) jól kikeverve. Zöldségek, de akár gyümölcsök (reszelt savanykás
alma) sem rontanak rajta!
Az alkohollal együtt mehet bele a tejszín is. Ezt követően turmixoljuk, és
ízesítsük tovább. Mustár, zöldfűszerek (kakukkfű, rozmaring, majoránna),
vagy, ha kicsit keletiesebbre vágyunk, fahéj, kardamom, garam masala és
hasonlók. A keletiesebb vonalnál már az elején tehetünk bele mazsolát,
fügét vagy datolyát, hogy együtt főjön a májjal. Kísérletezzünk bátran az
ízekkel!

Darált húsból:

A fasírozottak frontján szintén végtelen a lehetőségek tárháza. A száraz
húsgombócok ideje lejárt! Tapasztalatok alapján sokkal könnyebb a
zöldséges verzió. Ebbe mindig előre pároltan kerül a zöldség. Az apróra
vágott hagymán pároljuk meg a lereszelt cukkínit, vagy az apróra vágott
gombát, és ezt keverjük össze a darált hússal.
Fűszerezzük bátran, kerüljön bele fokhagyma is, és a húsgombócok
közepébe tehetünk egy kevés mozzarellát vagy márványsajtot.

Legegyszerűbben muffinsütőben süthetjük ki, de előtte vajazzuk ki a
mélyedéseket! Vágjuk vékony szeletekre, és így már mehet is a szendóba!

A legegyszerűbb:

Baconszeleteket serpenyőbe fektetünk, és zsírjára sütjük őket, majd
leitatjuk a felesleges zsírt. A kellemesen sós, ropogós, hártyavékony
szalonnaszeletek bármilyen kencés szendvicset feldobnak!
---------------------------------------------------------------------------------
10 ötlet a konzervhal hasznosításához
-------------------------------------
1. Tonhalas mártogatós

3 gerezd összezúzott fokhagymát, 2 doboz olajos tonhallal és 4-5 ringlivel
villával összetörünk. Belekeverünk 1-1 evőkanál mustárt és ecetet, majd
botmixerrel sima krémmé keverjük. Lefedjük, és a hűtőszekrénybe tesszük,
hogy az ízek jól összeérjenek. Közben megtisztítunk 2 sárgarépát, 1-1 zöld,
piros, sárga húsú paprikát, 1 kígyóuborkát és 8 szem koktélparadicsomot.
A zöldségeket úgy 5 centiméter hosszú, vékony csíkokra vágjuk. A krémet
kis tálkába töltjük, a zöldségekkel és chipsszel kínáljuk.

2. Makréla fűszeres rizzsel
2 szál felkarikázott zöldhagymát kevés olajon megpárolunk, majd apróra
vágott chilipaprikával és fokhagymával ízesítjük. Hozzáadunk 15 dkg rizst
és 3 dl zöldséglevest. Kis lángon megfőzzük. Szójaszósszal, kevés
vörösborecettel ízesítjük, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett, villával
összetördelt makrélát és kevés apróra vágott korianderlevelet.

3. Szardíniával töltött paprika

Néhány zöldpaprikát félbevágunk, kicsumázzuk. Meglocsoljuk olívaolajjal,
majd 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. A lecsepegtetett,
villával összetört szardíniát finomra vágott petrezselyemmel és 2-3
felkockázott paradicsommal elkeverjük, jól megborsozzuk. A keveréket a
félbevágott paprikákba töltjük, majd letakarjuk fóliával, visszatesszük
nagyjából 20 percre a sütőbe. Friss kenyérrel tálaljuk.

4. Szardellás tészta

Egy doboz olajos szardellát villával összetörünk: fenyőmagot,
narancshéjat, mazsolát és apróra vágott petrezselymet keverünk hozzá.
Frissen kifőzött spagettivel vagy szélesmetélttel tálaljuk.

5. Lazacos-hagymás lepény

Kevés olívaolajon megfonnyasztunk egy fej finomra vágott lilahagymát, 3-4
zöldhagymát és kevés fokhagymát. Összekeverünk egy bögre tejet vagy
tejszínt, két tojást és jól megfűszerezzük. Elkeverjük benne a hagymát, és
kerek hőálló tálba öntjük. A hagymás tésztán elosztjuk a lazackonzervet,
megszórjuk reszelt sajttal, 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük,
amíg a teteje megszilárdul.

6. Szardella fűszerezéshez

Egy kis konzerv szardellafilét kis edénybe öntünk. Kevés vajat kevés vajat és
apróra vágott chilipaprikát keverünk hozzá, majd ezzel a keverékkel sütés
előtt bekenjük a steaket, a halat vagy a zöldséget.

7. Halas omlett

3-4 tojást egy tálban felverünk, megsózzuk. Bevonatos serpenyőben kevés
vajat olvasztunk, beleöntjük a tojást, kevergetve sütjük. Amikor már
majdnem kész, hozzáadjuk a villával összetört tonhalat, egy marék
morzsolt kukoricát és kevés apróra vágott zöldhagymát. Jól
összeforrósítjuk, és azonnal tálaljuk.

8. Tonhalas pirítóssal

A bagettet felszeleteljük, megpirítjuk, megkenjük az összetört tonhallal.
Fokhagymás majonézzel tálaljuk. Remek, gyors vacsora.

9. Mártás főtt húshoz

Egy tojássárgájához cseppenként hozzákeverjük egy doboz szardínia
olaját, majd ízlés szerint szardellapasztával, citromlével ízesítjük, végül
tejfölt keverünk hozzá. Főtt marhahúshoz kiváló.

10. Halas egytálétel

Kevés olajon kevés apróra vágott hagymát megpárolunk, hozzáadunk egy
apróra vágottkevés édesköményt és zúzott fokhagymát. Belekeverünk egy
doboz hámozott konzervparadicsomot, sózzuk, borsozzuk, a zöldséget
puhára főzzük. Végül hozzáadunk 2-3 lecsepegtetett olajos halat, és
belekeverünk sok apróra vágott petrezselymet. Rizzsel tálaljuk.
---------------------------------------
PIRÍTOTT_KENYÉR_BRUSCHETTA_CROSTINI
--------------------------------------------------------
Gombás-újhagymás pirítós
--------------------------------------------------
Hozzávalók 2 személyre:
4 szelet kenyér
25 dkg gomba
1 evőkanál vaj
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustár
3 evőkanál tejföl
2 szál újhagyma
só, bors
A megtisztított és felszeletelt gombát néhány perc alatt pároljuk meg a
vajon. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
Zárjuk el a lángot, adjuk a gombához a tejfölt, a mustárt és az apróra
vágott újhagymát. Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, majd osszuk el rajtuk a
gombás feltétet. A tetejükre szórhatunk apróra vágott újhagymaszárat.
Elkészítés: 15 perc

Hagymás pirított bagett
--------------------------------------------------
Hozzávalók 2 személyre:
2 darab bagett
5 dkg vaj + a pirítós megkenéséhez
4 fej (közepes méretű) vöröshagyma
0,5 dl brandy
10 dkg cheddar sajt, reszelve
1 teáskanál cukor

Szeleteljük fel vékonyan a vöröshagymát, és a cukorral karamellizáljuk
szép barnára a vajon egy teflonserpenyőben. Amikor már aranybarna,
adjuk hozzá a brandyt és egy csipet sót. Vágjuk félbe a bagettet, pirítsuk
meg, kenjük meg egy kis vajjal. Halmozzunk rá a hagymából, a tetejére
szórjunk reszelt cheddar sajtot, és 180 fokos sütőben pár perc alatt
grillezzük rá.
Elkészítés: 15 perc

Csípős tonhalkrémes pirítós
--------------------------------------------------------
Hozzávalók 2 személyre:
4 szelet kenyér
1 kis olajos tonhalkonzerv (150 g)
2 szál újhagyma
fél csilipaprika, felkarikázva
1,5-2 evőkanál majonéz
só, bors
fél citrom leve
Csepegtessük le az olajat a tonhalkonzervről, és villával törjük össze. Adjuk
hozzá a vékonyan felszeletelt újhagymát, a majonézt, ízlés szerint kevés sót
és borsot. Tegyük hozzá a citromlevet, végül a csilipaprikát. A kenyereket
pirítsuk meg, és kenjük rá a tonhalkrémet.

Tipp: Érdemes előre elkészíteni, mert még finomabb, ha hagyjuk összeérni
az ízeket. Ha valaki nem szereti, elhagyhatja belőle a csilit, úgy is remek
lesz.
Elkészítés: 10 perc

Kéksajtos-diós pirítós
--------------------------------------------------------------
Hozzávalók 2 személyre:
4 szelet kenyér
10 dkg kéksajt
10 dkg darált dió + dióbél a díszítéshez
10 dkg tubusos krémsajt
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
őrölt szerecsendió, bors
Keverjük ki a krémsajtot a kéksajttal, majd adjuk hozzá a darált diót.
Ízesítsük az apróra vágott petrezselyemmel, tegyünk hozzá egy kevés
frissen őrölt borsot és szerecsendiót. Kenjük a pirítósokra, és szórjunk a
tetejére egész dióbelet.
Elkészítés: 10 perc

Buggyantott tojásos pirítós sonkával
-----------------------------------------------------------------
Hozzávalók 2 személyre:
4 szelet kenyér
4 tojás
4 szelet sonka
1 teáskanál ecet
csipet só
vaj
zöldfűszerek, pirospaprika
Forraljunk vizet egy szélesebb lábasban, tegyük bele a sót és az ecetet.
Mikor felforrt a víz, óvatosan, egyenként üssük bele a tojásokat. A
tojásfehérje 3-4 perc alatt megszilárdul, ekkor lyukacsos szűrőkanállal
emeljük ki a vízből, és csepegtessük le. Közben pirítsuk meg a kenyereket,
kenjük meg őket vajjal, helyezzünk rájuk egy-egy szelet sonkát, és
mindegyik tetejére csúsztassunk egy-egy tojást. Szórhatunk rá kevés sót,
zöldfűszereket vagy pirospaprikát.
Elkészítés: 15 perc
-----------------------------
Sárgarépakrém füstölt sajttal
----------------------------------
40 dkg sárgarépa, 20 dkg füstölt sajt (nem baj ha több), egy nagy gerezd
fokhagyma, fél csokor petrezselyem, kb. 1 deci majonéz és ugyanannyi
tejföl.
A finomra reszelt sárgarépához reszeljük a sajtot és a fokhagymát, utána
belekeverjük a többi hozzávalót, a tejfölből annyit, hogy kenhető krémes
legyen.
---------------------------
Márványsajtkrém
-------------------------------
20 dkg kéksajt, 1 doboz natúr vajkrém (20 dkg), 2 marék megpirított
durvára vágott dió, 1 fej fokhagyma.
A hozzávalókat összekeverjük és pirítósra kenjük.
Kicsit lágyabbra keverve mindkét krémet, finom mártogatós is lehet belőlük
, de héjában sült krumplira is lehet kenni
-----------------
- Rántottás:
------------------
Itthon talán nem a legbefutottabb, de mindenképpen megemlítenénk a
rántottás szendvicset. Ehhez rántottát kell csak legyártani, és egy
salátalevélre a kenyérszeletek közé adagolni. A rántotta összetétele tetszés
szerint variálható. Kedvencünk a zöldfűszeres-cukkinis

- Répa, retek:
------------------------
Először is lereszeljük (esetleg utána leturmixoljuk) a gyökérzöldségeket, és
mustárral, tejföllel, zöldfűszerekkel (pl. metélőhagyma) ízesíthetjük. De
nagyon finom házi majonézzel összekeverve is.


- Tojásos:
--------------
Ehhez tényleg csak tojást kell főzni, majd leturmixolni. Aztán adhatunk
hozzá tejfölt, mustárt, reszelt sajtot, dinsztelt hagymát, paprikát,
fűszereket (majorannát, frissen őrölt borsot, szerecsendiót vagy zöldeket:
metélőhagymát, petrezselymet). Kerülhet bele zúzott fokhagyma is, bár ezt
óvatosan adagoljuk!

Sajtos:
--------------------
Tejföl és/vagy túró, reszelt sajt, esetleg valami aromásabb sajt (például
márvány) jól kikeverve. Zöldségek, de akár gyümölcsök (reszelt savanykás
alma) sem rontanak rajta!


- Darált húsból
--------------------------
A fasírozottak frontján szintén végtelen a lehetőségek tárháza. A száraz
húsgombócok ideje lejárt! Tapasztalatok alapján sokkal könnyebb a
zöldséges verzió. Ebbe mindig előre pároltan kerül a zöldség. Az apróra
vágott hagymán pároljuk meg a lereszelt cukkinit vagy az apróra vágott
gombát, és ezt keverjük össze a darált hússal.
Fűszerezzük bátran, kerüljön bele fokhagyma is, és a húsgombócok
közepébe tehetünk egy kevés mozzarellát vagy márványsajtot.
Legegyszerűbben muffinsütőben süthetjük ki, de előtte vajazzuk ki a
mélyedéseket! Vágjuk vékony szeletekre, és így már mehet is a szendóba!

- A legegyszerűbb
--------------------------------
Baconszeleteket serpenyőbe fektetünk, és zsírjára sütjük őket, majd
leitatjuk a felesleges zsírt. A kellemesen sós, ropogós, hártyavékony
szalonnaszeletek bármilyen kencés szendvicset feldobnak!


----------------------
- Túrókrémek, körözöttek:
Legyen tehén- vagy juhtúró, kis tejföllel és fűszerekkel kikeverve, esetleg
fasírt vagy sülthusi-maradékkal turbózva szuper szendvicskrémmé
avanzsál!

- Zakuszka:
------------------------
Ez a paprikából és padlizsánból készített krém szintén szendvicsekbe
kívánkozik. Egy padlizsánt és két kápiapaprikát sütőedénybe teszünk, és
200 fokon megsütjük. Ha kész, alufóliával fél órára lefedjük, így könnyedén
el lehet távolítani a héjukat, illetve kihűlnek annyira, hogy ne égessük össze
a kezünket. Leturmixoljuk őket, majd miután 2 hagymát olívaolajon
megpárolunk, hozzáadjuk a paprika-padlizsán krémet, 3-4 evőkanálnyi
paradicsomkonzervet, és együtt pároljuk őket negyed órát. Só, kevés frissen
őrölt bors, és már készen is van. Üvegbe töltve, olajjal zárva a tetejét,
tartósító nélkül hűtőben is elvan 1-2 hétig.

- Halas:
----------------------------
Mi sem egyszerűbb. Tonhal, citromlé, mustár, esetleg túró/tejföl. És már
lehet is kenni.
-------------------
KOLBÁSZKRÉM
-------------------------------
25 dkg nem nagyon kemény füstölt kolbász, 5 dkg vaj, 1 kk. mustár, 1 gerezd
fokhagyma, 1 kk. reszelt vöröshagyma, 1-2 ek. tejföl, csipetnyi só.
a bőrétől megfosztott kolbászt kétszer átdaráljuk, majd a vajjal, a
mustárral, a zúzott fokhagymával, a reszelt vöröshagymával és a tejföllel
habosra keverjük. Egy kevés sóval ízesítjük, de vigyázzunk, nehogy
elsózzuk, mert a kolbász is sós! Kitűnő szendvicsre való.
________________________________________

Avokádókrém receptek
______________________
Egyszerű avokádókrém
----------------------------
Hozzávalók:
1 közepes, érett avokádó
1 keményre főtt tojás

bors
esetleg fokhagyma, hagyma

Az avokádót keresztben, a mag körül kettévágjuk. Egy rutinos csavarással
elválasztjuk a feleket a magtól. Kiskanállal a puha húsát kikaparjuk, majd
a megpucolt főtt tojással egy villa segítségével összetörjük és elkavarjuk.
Sóval, borssal, zúzott fokhagymával, vörös- vagy lilahagymával lehet
pikánsabbá tenni. Nagyon egyszerű recept, pirítós vagy chips mellé.

------------------------------
Guacamole

2 nagy érett avokádó
2 szem nagy paradicsom
Fokhagyma
1 kis lilahagyma
étolaj
chilipor
őrölt koriandermag
korianderlevél

bors

Az összetevőket mixerrel durvára keverjük. A hagymát és a fokhagymát
érdemes előre késsel apróra vágni. Saláta levelekkel kibéleltünk egy tálat,
ráhalmoztuk az avokádó krémet, és kerekre vágott paradicsommal
díszítettük.
-----------------------------------------------
Avokádó krém:
(én most ezt készítettem)
2-3 avokádó
citromlé (kb. 1 tk)
2 gerezd zúzott fokhagyma
Ízlés szerint: só (esetleg bors, őrölt köménymag)

A krémhez valókat villával összetörjük, jól elkeverjük, petrezselyem
zöldjével díszíthetjük.

-----------------------------------------------

Avokádó krém, pirítósra
1 db avokádó
1 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
4 csepp citromlé
1 evőkanál tejföl

bors

Az avokádót megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a zúzott
fokhagymát, egy fél, kis fej reszelt vöröshagymát, a citromlevet, sóval,
borssal ízesítjük, a tejfölt is hozzákeverjük és jól összeturmixoljuk.
Pirítósra kenve ehetjük.

-------------------------------------------------
Lúgosító Avokádókrém recept
1 db érett puha avokádó
1 ek. citromlé
1-2 ek. olíva olaj
só, bors

Az avokádót félbe vágjuk, eltávolítjuk a magját, majd egy kávéskanállal a
húsát kivájjuk. Egy tálban villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk,
ráöntjük a citrom levet és az olíva olajat. Villával pépesre keverjük.
------------------------------------------------
Avokádókrém
2 érett avokádó
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál natur joghurt
1 kiskanál oliva olaj
fél citrom leve
só, bors

Az avokádót kettévágjuk, magját kiszedjük, húsát kiskanállal kiszedjük,
majd villával pépesítjük. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, a joghurtot,
az olajat, meglocsoljuk a citrom levével, sózzuk, borsózzuk.
---------------------------------------------------
Avokádókrém tipp!
Avokádó vásárlásakor figyeljünk oda, hogy csak érett puha avokádót
vegyünk. Ha ez nem sikerülne, akkor a kemény avokádót tegyük papír
zacskóba és pár napig pihetessük. Avokádókrémet mindig frissen készítsük,
mert az állásban bebarnul, még akkor is ha citromlét keverünk hozzá. Az
avokádókrémet kenhetjük pirítósra, toast kenyérre, kínáljunk mellé
paradicsomot.
-----------------------------------------------------
Avokádókrém olajbogyóval
1 db avokádó
1 ek mustár
1 ek citromlé
2 ek tejföl
1 kicsi doboz krémsajt

bors
olajbogyó

Az avokádót kettévágjuk, kivesszük a magját, kiskanállal kivájjuk a
belsejét.
A többi hozzávalóval együtt botmixerrel pürésítjük. Végül sózzuk és
borsozzuk. Olajbogyóval fogyasszuk.
_______________________________________________________
---------------------------------------
Sajtpástétom piritott bagettel
-------------------------------------------------
10 dkg trapista sajt vagy hasonló jellegű kissé keményebb reszelhető sajt,
10 dkg karaván vagy hasonló típusú füstölt sajt,
1-2 csipet só,
1csipet fehérbors,
2-3 gerezd erősen pépesített fokhagyma, (fokhagyma granulátum nem jó

hozzá!)
1 nagy tubus Unilever majonéz,
2 dl Danon tejföl A sajtokat Le kell reszelni majd sóval, borssal és a zúzott
fokhagymával meg kell ízesíteni.
A tubus majonézt még tovább ízesítem, kevés citromlével, kevés mustárral,
csipet sóval, kevés cukorral.
Majd hozzáadom a tejfölt.
Ha jóízű a tartár AZ egészet ráöntöm a sajtra.
(A sajtpástétom akkor a legjobb ha a tartárt is te készíted! De akkor
vigyázni kell a nyers tojás miatt nem szabad 1 napnál tovább eltenni!).
Az elkészült tartárt jól össze kell keverni és néhány órára hűtőbe kell tenni,
hogy összeérjenek AZ ízek. Jó étvágyat kívánok!
-----------------

Sajt házilag
---------------------
(Isteni finom, ilyet üzletben megvásárolni nem lehet!)
Hozzávalók, amire szükséged lesz a sajt elkészítéséhez:
1 liter tej
1/2 kg túró
6 dkg vaj
1 egész tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál só

Így készítsd el a házi sajtot:
----------------------------------------
1 liter aludt vagy forró tejet, 1/2 kg túrót - melyet előbb áttörtél
krumplitörőn - főzzél össze 5 percen át.
Nyomás nélkül szűrd le róla a savót, majd lábasba téve 6 dkg vajjal, 1 egész
tojással, 1 kiskanál (kávéskanál) szódabikarbónával, és 1 kiskanál sóval
keverd jól össze.
Nyomás nélkül szűrd le róla a savót: ez azt jelenti, hogy egy
konyharuhában, textil pelenkában lógatni kell, amíg kifolyik a leve (savó)
Óvatosan 15 percig keverd főzés közben.
Amikor elválik a lábas oldalától, vedd le a tűztől és rakd tetszőleges
formába. 2 óra múlva reszelhető is.

Fűszerezhetjük köménnyel, fokhagymával, snidlinggel, zöldfűszerekkel.
Ha egyszer ezt megkóstolod.,..soha nem fogsz boltból sajtot, vagyis sajtnak
nevezett dolgot vásárolni.

----------------------------------
TÚRÓS_KENŐKE
-------------------------------------
25 dkg tehéntúró
50 dkg margarin
ételízesítő
snidling
petrezselyem
A tehéntúrót és a margarint jól összekeverjük, majd hozzáadunk 1 evőkanál
ételízesítőt, az apróra vágott snidlinget és a petrezselymet. Petrezselyemből
sokat rakjunk bele. Kenyérre kenve különleges ízeket ad.
Aki szereti, fokhagymaport, vagy szétnyomott fokhagymát is rakhat bele.
----------------------------------
KRUMPLIKRÉM_PIRÍTÓSRA
-----------------------------------------------
Főtt krumpli
olíva olaj
fokhagyma

1db tojás sárgája (ellenőrzött!)
Pirítós kenyér szeletek

A főtt krumplit jó alaposan összenyomjuk, majd sózzuk, fokhagymával
ízesítjük, belerakjuk a tojás sárgáját és az olíva olajjal alaposan kikeverjük.
Annyi olaj kell bele, hogy kenhető, krémes legyen, de ne tocsogjon az
olajtól.
Pirítós kenyérre kenve, paradicsommal és meleg teával nagyon fincsi "őszi-
téli" vacsora.
-------------------------------
HÁZI_MÁJKRÉM
----------------------------------
50 dkg csirkemáj
2 gerezd fokhagyma
kb. 2 nagy evőkanál vaj vagy 10 dkg sütőmargarin

bors
A csirkemájat tisztítás után nagyon apróra felaprítjuk (szinte pépesre). A
vajat vagy margarint felolvasztjuk, beletesszük a májat és az apróra vágott
fokhagymát. Állandó kevergetés mellett megpároljuk (kb. 10 perc).
Botmixerrel pépesítjük, végül sózzuk és jól megborsozzuk.
Nem kell megijedni, ha az eredmény kicsit folyós, mert a hűtőben
megdermedve már májkrém jellege lesz.
-----------------
KŐRÖZÖTT
--------------------------------------------------
25 dkg juhtúró
10 dkg vaj
1 közepes fej vöröshagyma
1,5 ek mustár
1 tk Worcestershire-szósz
1 tk piros tabasco szósz
3 ek őrölt pirospaprika
2/3 tk őrölt kömény, pirítva
A vöröshagymát felaprítjuk kis kockára.
Az összes egyéb hozzávalót hozzáadjuk, és jól elkeverjük.
Berakjuk a hűtőszekrénybe egy fél órára.
-------------------------------------------------------------------------------
PIKÁNS_PARADICSOMOS_MÁRTOGATÓ
---------------------------------------------------------------------
4 nagy, piros húsú paprika
4 nagyobb csilipaprika
2 fej lila hagyma
1/2 kg érett paradicsom
1 evőkanál cukor
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
Az olajon párold üvegesre az apróra vágott hagymát, majd a megtisztított,
felkockázott paprikákat és a lehéjazott paradicsomot is. Amikor puhára
főttek, hagyd egy kicsit hűlni, majd turmixold simára, vagy villával törd
darabosra - ahogy jobban szereted. Sózd, borsozd, keverd hozzá a cukrot,
majd hevítsd újra. Tortilla chips-szel tálald.
--------------------------------------------------
Krémes mártogatós
-----------------------------------------------
10 dkg kígyóuborka
1 kis csokor petrezselyem
8-10 citromfűlevél
1 nagy csokor snidling
4 gerezd fokhagyma
80 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, sörretek, kígyóuborka, cikória,

édeskömény, szárzeller, kaliforniai paprika stb.)
25 dkg érett camembert sajt
25 dkg túró
25 dkg natúr vajkrém
1 dl tejföl
A kígyóuborkát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn megreszeljük,
szitakanálban lecsepegtetjük, kinyomkodjuk belőle a levét. A zöldfűszereket
leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük, és finomra
vágjuk, 1 kiskanálnyit félreteszünk a díszítéshez. A fokhagymát
meghámozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, azonos nagyságú,
karcsú hasábokra vágjuk.

Elkészítés: A camembert sajtot felaprózzuk vagy villával szétnyomkodjuk,
hozzáadjuk a túrót, a vajkrémet és a tejfölt, aztán botmixerrel, hogy teljesen
egyneművé váljon, habos krémmé-péppé turmixoljuk. Hozzáadjuk az
uborkát, a zöldfűszereket és az áttört fokhagymát, ízlés szerint sózzuk,
(frissen) őrölt borssal illatosítjuk. Üvegtálkába szedjük, tetejét megszórjuk
a félretett zöldfűszer keverékkel, és egy nagyobb, lapos tál közepére
helyezzük, végül virágsziromszerűen körberakjuk a zöldséghasábokkal.

További mártogatnivalóként kiflikarikákat, fogvájóra tűzött
kenyérkockákat kínálhatunk hozzá
-------------------------------------
Melegszendvics-krém
-------------------------------------------
Kb 2 főre egy kis doboz darált húskonzerv, egy doboz májkrém, alaposan
összetörni, keverni, bele egy tojás, kis hagyma apróra kockázva, bors, só,
kevés majoránna, esetleg más fűszer a saját szájíz szerint és mikor mindez
jól és simára lett keverve, vajazott kenyérre kenve, rá sajt, be a forró sütőbe,
ahol a szokásos módon készül tovább.
A második féle ugyanígy, csak ekkor kevés vajat teszek bele, a hagymát kis
pici vajon felsütöm, ezután a keveréket beleöntöm és megsütöm egészen
addig, míg olyan nem lesz, mintha gríz került volna bele, ekkor még egy
aprócskát továbbsütöm és kész.
Egy kis mély tálba felteszem az asztalra és idényzöldséggel, télen fekete,
vagy fehér retekkel, nyáron, paprika, paradicsom kíséretében bármilyen
kenyérre kenhető, nagyon fincsi.
------------------------------------
HALPUFFANCS
----------------------
40 dkg tengeri halfilé
25 dkg liszt
2 tojás
1 dl tej
fél fej hagyma
1 csokor snidling
2 gerezd fokhagyma
kakukkfű

bors
fél csomag sütőpor
A sütéshez:
olaj
A halat apróra vágjuk vagy ledaráljuk. A többi hozzávalót összekeverjük,
majd a halat is beletesszük. Ha túl sűrű lenne a massza, kis tejet adhatunk
hozzá. 1 órát hűtőben állni hagyjuk. Olajat hevítünk, majd teáskanállal
beleszaggatjuk a tésztát, aranyszínűre sütjük. Lecsepegtetjük, papírtörlőre
szedjük, majd előételként vagy feltétként tálaljuk. Zöldfűszeres,
fokhagymás tejföllel kínálva felséges.
---------------------------------------
TOJÁSBÓL_FASÍRT
-----------------------------------
A hét tojásból rántottát készítek amit picit megsózok. A zsemlét ételízesítős
vízbe áztatom. Majd kicsavarom és összedolgozom a hagymákkal, rántottával,
petrivel és egész tojással. Ha túl laza akkor pici lisztet keverek hozzá,
hogy ne essen szét.
Vizes kézzel gombócokat formálok belőle, prézlibe forgatom és forró
olajban kisütöm.
Nagyon finom főzelékekhez feltétként, vagy sült krumplival,
krumplipürével főételként is kiváló.

---------------------------------------
CUKKINIS_RÁNTOTTA
------------------------------------
A cukkinit lereszelem, lesózom. Amíg áll a sóban addig apróra vágom a
hagymákat.
Közben a tojásokat habosra verem, belekeverem a reszelt sajtot és az
aprított kaprot.
Egy serpenyőben pár csepp olajon pirítani kezdem a hagymákat
majd hozzáadom a sóból kinyomkodott cukkinit. Készre párolom,
majd ráöntöm a tojásos keveréket.
Ekkor már csak addig sütöm, míg a tojás elkészül. Nagyon finom érdemes
kipróbálni
---------------------
SVÉD_GOMBA
-----------------------------
3 ek. olaj
1 nagy hagyma
1/2 kg gomba (csiperke, akár konzerves)
só, bors, babérlevél
1 közepes doboz paradicsompüré
pár csepp citrom leve
Elkészítés:
Olajon megpirítunk a reszelt vagy kis kockákra vágott vöröshagymát.
Ráteszünk 0,5 kg vékony szeletekre vágott gombát (vagy a lecsepegtetett
konzerves gombát), sózzuk, borsozzuk. A paradicsompürét keverünk
hozZÁ.
-----------------------------
Kedvenc hússaláta
----------------------
Majonézt ízlés szerint tejföllel elkeverünk, sóval, borssal, kevés
piros arannyal ízesítünk. Ebbe belekeverünk apróra vágott sonka, sajt,
paradicsom szeleteket és az igen apróra vágott hagymát. Lehűtve pirítóssal,
vagy zsúrkenyérrel tálaljuk.
---------------------------
PARIZERES_ KENŐKE
-----------------
25dkg trapp. sajt,
25dkg darált sonka vagy párizsi,
uborka apróra vágva,
pici tejföl,
fél tojásfehérje
A sajtot forró vízbe tesszük,20 percig fedő alatt tartjuk.Közben elkészítjük a
sonkakrémet. Ehez a darált felvágottat összekeverjük az apróra vágott
uborkával és tejföllel, valamint a kevéske tojásfehérjével.
20 perc után alufóliára nyújtjuk a sajtot,rákenjük a masszát,szorosan
feltekerjük és hidegre tesszük.Ha kihúlt ujjnyi vastagra vágjuk fel.
-------------------------------------
Fokhagymás tökkrém
------------------------------------
A tököt megtisztítjuk, kikaparjuk, és kb.1-2 ujjnyi vastagságú csíkokra
vágjuk. Uborkagyalun legyaluljuk és egy kis olajon odatesszük
dinsztelődni. Teszünk rá ételízesítőt, őrölt borsot, és reszelt
fokhagymát.Rövid ideig fedő alatt dinszteljük, majd levesszük a födőt, és
addig hagyjuk dinsztelődni, míg a leve el nem fő. Kenhető állagúnak kell
lennie.
A fűszerek mennyiségét az ízlésünk határozza meg.
Ha többet készítünk, a fagyasztóba téve kis edényekbe, kitűnő téli vacsora

pirítós kenyérrel és teával.
-------------------------------------------------------
CSIRKEMÁJAS_SZENDVICSKRÉM
---------------------------------------------------
1/2 kg csirkemáj
0,2 kg csirkemell filé
0,1 kg vöröshagyma
1/2 evőkanál light margarin(delma vgy bármi más)
őrölt bors
szárított petrezselyem
sültcsirke fűszersó
A csirkemájat és a mellfilét megfőzzük nem sózott vízben.
Közben a hagymát lereszeljük.
Turmixba öntjük a megfőtt májat és húst ,rátesszük a
hagymát,petreszelymet,fűszersót ,1/2 evőkanál light margarint és a máj
főzővizéből 1/2-1 dcl-t.(attól függ mennyit vesz fel)Krémes állagúra
turmixoljuk.
-------------------------------------------------
Retekkrém recept
--------------------------------
Hozzávalók:
30 g retek
10 g zsírszegény tejföl
10 g köményes sajt
5 g vöröshagyma
petrezselyem, citromlé, őrölt kömény
A durvareszelőn lereszelt sajtot és retket, a finomra vágott vöröshagymát és
a petrezselymet összekeverjük a tejföllel, őrölt köménymaggal és
citromléval ízesítjük. Azonnal fogyasztjuk, mert a retek levet ereszt.

SAJTKRÉM
--------------------
Hozzávalók: kb. 5 dkg vaj, vagy margarin, 20-30 dkg trappista (Interspar
márkatermék a legjobb, nem kenődik, szép sárga és van íze), 3-4 teáskanál
parmezán, 2 dl főzőtejszín, apróra vágott petrezselyem (kb. egy csomónyi)
vagy 2 teáskanálnyi szárított oregano, csipetnyi szerecsendió, fehér bors,
só.
A megolvasztott vajon megfonnyasztom a petrezselymet, hozzáadom a
fűszereket, majd a tejszínt és a permezánt. Amikor a tejszín már gőzölög
hozzáadom a lereszelt sajtot, majd addig keverem lassú tűzön, míg a sajt
teljesen felolvad.
Tésztákra, rakott brokkolira nagyon finom!
Természetesen a trappista helyett (vagy mellett) lehet más sajtokat is
alkalmazni, de akkor ügyelni kell a fűszerezésre. A márványsajt mellé pl.
kevesebb só kell.
------------------------
SÜLTPAPRIKA KRÉM
-------------------------------------------
1 kg kápia / kaliforniai paprika
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2-1 tk őrölt kömény (ízlés szerint)
só
bors
olívaolaj
ízlés szerint erőspaprikapor (kihagyható)
1 csavarintásnyi citromlé

1.A paprikát kicsumázzuk, kitisztítjuk a magoktól.
2.Tepsibe tesszük, és kb. fél órát sütjük, félidőben megfordítjuk őket.
3.Tálba szedjük, és letakarjuk, hagyjuk kicsit kihűlni.
4.Közben olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
5.Ha a paprika kihűlt, lehúzkodjuk a héját, a paprikahúst pedig a dinsztelt
hagymára tesszük. Adunk hozzá fokhagymát, egy kevés olívaolajat, és
turmixoljuk össze. Adjunk hozzá citromlevet kóstolás szerint.
6.Jócskán sózzuk, ízlés szerint borsozzuk, köménnyel fűszerezzük,
bátrabbak tehetnek bele erőspaprikát.
7.Üvegekbe téve, kevés olívaolajat a tetejére csurgatva, hűtőben jónéhány
hétig eláll.
sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Tipp: Mehet kenyérre, húsok mellé vagy mártogatósnak is.
-----------------
Tojáspástétom
-------------------------
8 db kemény, főtt tojás
12 dkg vaj
2 dkg mustár
egy csomó vagdalt metélőhagyma lehet vörös vagy lilahagyma is
törött bors, só
A tojásokat apróra vagdaljuk és a vajjal, mustárral, metélőhagymával,
sóval, borssal habosra keverjük. Zöldpaprika vagy retekszeleteket
adhatunk hozzá.
Megjegyzés: kiváló étel akkor ha nincs sok idő valami finomat készíteni.
Reggelire és vacsorára is nagyon finom.
------------------------------------------------
SárgaborsókrÉM
----------------------------------------------
Hozzávalók:
50 dkg sárgaborsó,
só,
1-2 citrom leve,
őrölt paprika,
4-5 gerezd fokhagyma,
bors,
0,5-1 dl hidegen sajtolt olaj.

A sárgaborsót enyhén sós vízben puhára főzzük. Ha kihűlt, az összes
hozzávalóval együtt összeturmixoljuk. Kenyérre kenve fogyasztjuk.
----------------
HALAS KENŐKE
---------------------------
2 doboz tonhal filé (natúr)
1 evőkanál vaj
1/2 citrom leve
1 teáskanál majoranna
6 szem borókabogyó
tört bors

1. legegyszerűbb, ha minden hozzávalót beleteszünk a konyhai aprítóba és
összekeverjük, ha ez nem áll rendelkezésre, akkor tegyük egy keverőtálba a
tonhal filé konzerveket, adjuk hozzá a szoba hőmérsékletű vajat (könnyebb
kikeverni, ha kissé lágyabb) és nyomjuk rá a 1/2 citrom levét, majd keverjük
össze
2. törjük össze a borókabogyót és a többi fűszerrel adjuk a krémhez, majd
keverjük össze alaposan

Praktikák:
- tőkehalmájból is finom
- más fűszerekkel, vagy mustárral is el lehet készíteni
- házi kenyérrel tálaljuk
-----------------------------
zöld mártás halhoz
--------------------------
3 csokor petrezselyemzöld
1 kis fej hagyma
3 tojás sárgája
fél citrom leve
6 dkg vaj

frissen őrölt bors

Felforralunk 2 dl vizet, beledobjuk a petrezselyemzöldet vágatlanul.
Egy kis fej hagymát lereszelve.
Sózzuk, borsozzuk.
A tojássárgákat kikeverjük a citrom levével.
Botmixerrel összeturmixoljuk a petrezselyemzöldes, hagymás levet.
Közben hozzáöntjük a citromleves tojássárgákat.
Botmixelünk folyamatosan.
Amikor sűrűsödni kezd a mártásunk, rádobjuk a vajat, botmixelünk
tovább, míg a vaj el nem olvad.
A kellő sűrűség elérésekor elzárjuk a lángot és áthúzzuk a halszeleteket a
mártással.
Nem sűrűsödik tovább, másnapra sem megy tönkre!

----------------------------------------------
Zöldséges-mascarponés mártogató
-------------------------------------------------------------
Ez az a tipikus mártogató, ami mindenhez finom. Zöldségekhez,
pirítóscsíkokhoz, grissinihez, tortilla chipshez, mindenhez, ami ropogós!
 250 g. mascarpone
 100 g. gorgonzola sajt
 2 ek. tejföl
 őrölt dió
 őrölt bors
 só
 1 gerezd zúzott fokhagyma
Keverjük össze az összes hozzávalót, és tegyük legalább két órára a hűtőbe.
A gorgonzola karakteres íze és a dió elmerül a hófehér mascarponéban, így
pont annyira lesz karakteres a krém, amennyire ke
-------------------------------------------------
Sajtpástétom
------
50 g reszelt füstölt sajt
50 g puha kenhető sajt
50 g kenhető margarin
3 gerezd szétnyomkodott fokhagyma
tengeri só

A hozzávalókat jól összekeverem, pirítósokat készítek, és már fogyasztható
is .
---------------------------
Avokádókrém
-------------------
- 5 kisebb vagy 3 nagy, hámozott, érett avokádó
- 1-2 gerezd áttört fokhagyma
- 1 evőkanál friss citromlé
- só, frissen őrölt bors

Az avokádót villával összetörjük, hozzáadjuk a fokhagymát, a citromlevet,
sót és borsot. Alaposan kikeverjük és frissen tálaljuk.
------------------------
Tonhalkrém
-------------------------------
- 3 doboz tonhalkonzerv
- l db tojás
- 1 kiskanálnyi mustár
- olívabogyó
- kapribogyó
- fél citrom
- zöldhagyma

Az olívabogyót és a kapribogyót feldarabolom, összekeverem a hallal, egy
fél citrom levét ráöntök. Felaprítom a zöldhagymát és azt is belerakom.
Cikkekre vágott paradicsomot hozzáadok, majd hozzáadom a majonézt és
finoman, óvatosan összekeverem.
------
MAZSOLÁS HAGYMALEKVÁR
------
60 dkg mazsola
12 fej hagyma vegyesen (lila, vörös, fehér)
12 ek olíva olaj
3 ág kakukkfű
5 szem szegfűbors
1 tk só
frissen őrölt fehér bors
1/2 l almaecet
1/2 l almalé
10 ek barna cukor
2 ek méz

A hagymákat megpucolom, kettévágom és nagyon vékonyan felszeletelem.
Egy nagy lábosban felmelegítem az olajat, rádobom a hagymát és 25-30
perc alatt kíméletesen puhára párolom - fontos, hogy ne kapjon színt.
Hozzáadom a mazsolát, az almalét, ecetet, a cukrot, mézet, fűszereket.
Közepesen alacsony lángon addig főzöm, amíg a folyadék egészen
sziruposra sűrűsödik - kb. 1 óra. A végén a kaukukkfű ágkat kiszedem.

Sterilizált üvegekbe szedem, lezárom, 10 percre a tetejére állítom, majd
száraz dunsztba teszem, amíg kihűl.
------
MAJONÉZES TÚRÓKRÉM
---------------------------------------------
Törj át 20 dkg tehéntúrót, majd keverd krémesre 1 dl majonézzel, 2 gerezd
zúzott fokhagymával, kevés mustárral, sóval és őrölt fehérborssal. 5-10 dkg
vajjal keverd habosra.
---------------------
GOMBAKRÉM
------------------------
Reszelj le 1 fej vöröshagymát és 25 dkg megtisztított, apróra vágott
gombával párold puhára 5 dkg margarinon. Közben sózd és hintsd meg
borsika fűvel, valamint apróra vágott petrezselyemmel. Amikor a leve
elpárolgott, szórd meg 1 púpozott evőkanálnyi liszttel, s kevergetve pirítsd
3-4 percig. Ekkor engedd fel 1 dl tejjel, s lassan főzd, amíg kissé besűrűsödik.
Akkor adj hozzá 1/2 dl tejfölt és még egyszer forrald fel. (Hideg és meleg
szendvicsekhez egyaránt használható.)
----------------------------------
SAJTOS TOJÁSKRÉM
------------------------------------
Főzz keményre 2 tojást. Reszelj le 10 dkg márványsajtot, s azt keverd össze a
tojások sárgájával, 8 dkg vajjal, 1 dl tejföllel, 1 evőkanálnyi reszelt
vöröshagymával, 1 gerezd zúzott fokhagymával, egy-egy mokkáskanálnyi
curryvel és őrölt fehérborssal, valamint kevés mustárral és sóval. Ha kész,
reszeld a tetejére a kemény tojások fehérjét.
------------------------------
SZARDÍNIAKRÉM
----------------------------
Végy 30 dkg szardíniát, 5-6 db ajókagyűrűt (ringlit), 30 dkg vajat, 1 kis fej
vöröshagymát és 1 közepes citromot. A szardíniát és a ringlit törd át egy
sűrű szitán, reszeld hozzá a vöröshagymát, csavard bele a citrom levét, s
keverd hozzá a (puhára langyosított) vajat. Végül fogj egy habverőt, s azzal
dolgozd ki a szendvicskrémet simára és "levegősre".
-----------------------------
TÖPÖRTYŰKRÉM
------------------------------
30 dkg tepertőt darálj le húsdarálón 15 dkg (hámozott és kihűlt) héjában
főtt krumplival, keverj hozzá 1 evőkanálnyi reszelt vöröshagymát, 1
evőkanálnyi mustárt, sót, borsot és egy kis pirospaprikát. A masszát
alaposan dolgozd össze és 2-3 órára tedd hűtőbe. (Különösen barna
kenyereken érvényesül jól.)
--------------------------------------
PÖRKÖLTKRÉM
----------------------------
A pörköltet (a szaftjával együtt) daráld le. 5 evőkanálnyi pörkölthöz adj 5
dkg reszelt sajtot, 5 dkg vajat, 1 dl tejfölt, 1 teáskanálnyi ketchupöt,
valamint kevés mustárt, törött borsot és sót. A masszát keverd habosra, s
hűvös helyen pihentesd egy fél órát.
---------------------------
FÜSTÖLT HÚSKRÉM
---------------------------------------
20 dkg főtt füstölt húshoz végy 10 dkg húsos füstölt szalonnát, s daráld le
(ha kell, kétszer). A péphez keverj egy-egy evőkanálnyi tejfölt és ecetes
tormát, valamint egy teáskanálnyi reszelt vöröshagymát. Ha kész, hűvös
helyen hagyd pihenni legalább fél órát.
--------------------------
PADLIZSÁNKRÉM
--------------------------------
Egy közepes padlizsánhoz végy két nagy vöröshagymát, három közepes
paradicsomot, három gerezd fokhagymát és 0,5 dl olajat. A felkockázott
vöröshagymát fonnyaszd meg a felhevített olajon, majd add hozzá a
megtisztított és kis kockákra vágott padlizsánt, sózd, borsozd, törd bele a
fokhagymát, majd fedő alatt lassú tűzön - olykor megkeverve - párold, míg a
padlizsán meg nem puhul. Ha már a leve is elpárolgott, add hozzá a
meghámozott és felkarikázott paradicsomot, s kevergetve, fedő nélkül süsd
még néhány percig. Kapcsold ki alatta a tüzet, passzírozd pépesre a krémet,
majd hagyd kihűlni. (Zárt edényben, hűtőszekrényben napokig eltartható.)
----------------------------
PÁSZTORKRÉM
-------------------------
Egy doboz olajos halat törj át, s az olajával együtt keverj el 10 dkg
juhtúróval és 5 dkg vajjal.
-------------------------
Avokádó pástétom
-----------------------
Hozzávalók: 2 db kemény tojás, 1fej hagyma, 1 kanál margarin, l db
avokádó, só, bors, citromlé, kevés őrölt szerecsendió.
A hagymát apróra vágjuk, a margarinban üvegesre pároljuk, belereszeljük
a kemény tojást, és hozzáadjuk a hámozott, villával áttört avokádót.
Fűszerezzük, majd ízlésesen tálba helyezzük, paradicsommal, olajbogyóval
díszítjük.
-----------------------------
Húspástétom
----------------------------------
Hozzávalók: 2 csésze főtt hús, 5 dkg füstölt marhaszegy, 1 kanál libazsír, l
tojás, l kis fej reszelt hagyma, só, bors, mustár, kakukkfű.
A főtt és füstölt húst összedaráljuk, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, a fűszereket
és simára keverjük. Ízlésesen tálba rendezzük főtt tojással, paradicsommal,
uborkával díszítjük.
-------------------
Padlizsánpástétom
.-------------------------------
Hozzávalók: 4 szem érett padlizsán, l kis fej hagyma, fél csésze olaj, só,
cukor, citromlé.

A padlizsánokat platnin vagy a villanysütő közepes fokozatán gyakran
forgatva megsütjük. Szenes héjukat lehúzzuk, lemossuk, majd apróra
vágjuk. Összekeverjük az apróra vágott hagymával, citromlével, olajjal,
sóval, kevés cukorral. Egyes helyeken cukor helyett borsot apróra zúzott
fokhagymát tesznek bele. Hidegen tálaljuk. Lehet egyforma nagyságú
kivájt paradicsomban is tálalni.
---------------------------
Babpástétom
---------------------------
Hozzávalók: fél kg nagy szemű bab, 3 kemény tojás, 2 fej hagyma, só, bors,
1 evőkanál libazsír vagy olaj.

A babot éjszakára beáztatjuk, majd sós vízben nagyon puhára főzzük.
Leöntjük a vizet, majd villával összetörjük. Összekeverjük az apró kockára
vágott főtt tojással, a zsíron sárgára párolt, apróra vagdalt hagymával.
Sózzuk, borsozzuk. Hidegen és melegen is fogyasztható.
---------------------------
Zelleres túrókrém
--------------------------------
1 kisebb zellergumó, 25 dkg túró, 1 dl tejföl, kevés csíraolaj, só, snidling (új-
vagy lilahagyma)

A megtisztított, finomra reszelt zellert a túróval, a tejföllel és kevés
csíraolajjal jól kikeverünk, ízlés szerint megsózunk. Ropogós, friss
kenyérre kenjük, apróra vágott snidlinggel (új- vagy lilahagymával)
megszórva kínáljuk.
-----------------------------
Tormás krémsajt 1.
-------------------------------
15 dkg krémsajt, 2 ek frissen reszelt torma, 1 ek citromlé, vágott
petrezselyemzöld.
A citromlével tompítom a torma erejét, majd összekeverem a házilag készült
sajtkrémmel és egy kanálnyi vágott petrezselyemzölddel.
-----------------------------------
Tormás krémsajt 2.
---------------------------
20 dkg házisajt, 2 ek. reszelt torma, csipetnyi só, mokkáskanálnyi durvára
őrölt bors.
A hozzávalókat jól elkeverem, majd egy üvegtányérra csinosan elrendezem.
Felületét megszórom reszelt tormával és durvára őrölt borssal.
--------------------------
Snidlinges kefírsajt
----------------------------
1 liter kefír, egy csokor snidling, teáskanálnyi só, csipetnyi frissen őrölt
feketebors.
A kefírt állandóan kevergetve testmelegre melegítem, miközben a sajt
különválik a savótól. Most belekeverek egy csomó vágott snidlinget, sózom,
borsozom. Hűvös helyen 24 órára felfüggesztem, hogy a savója
kicsöpöghessen.
--------------------------------
Fokhagymás krémsajt
------------------------------------
20 dkg házisajt, 5 gerezd fokhagyma, 1 tk só.
A fokhagymát jól elpürésítem a sóval (ez segíti a folyamatot) és alaposan
összekeverem a krémsajttal. Hűtőszekrényben legalább fél napig hagyom,
hogy az ízek összeérjenek.
-----
S O N K A K R É M
------
A sonkát ledaráljuk.
Összedolgozzuk a puha vajjal, hozzáadjuk a tejfölt, az őrölt borsot, a
mustárt, és jól kikeverjük.
------
Húsvétkor bizonyára nem fogyott el minden. Használja fel a maradékot,
amíg lehet.
------------
Hozzávalók 4 személyre
20 dkg füstölt sonka
2 ecetes uborka
1 kávéskanál fűszerpaprika
10 dkg reszelt sajt
1 fej lilahagyma
1 csokor finomra vágott snidling
10 dkg margarin
3 evőkanál majonéz
4 szelet fehér kenyér

A sonkát, az uborkát és a megtisztított lilahagymát aprítógéppel vagy
darálóval vágja durvára
A margarint keverje habosra a majonézzel, és ízlés szerint sózza, borsozza,
majd adja hozzá a sonkás keveréket is. A masszát töltse nagyobb lyukú
habformázó zsákba és nyomja a kenyérszeletekre. A snidlinggel megszórva
tálalja.
------
VAJKRÉMMEL KEVERT SONKAKRÉM
-------------------
Hozzávalók:
30 g gépsonka
5 g vajkrém
20 g kefir
mustár, metélőhagyma, feketebors

Elkészítés:
A sonkát apró kockára vágjuk vagy ledaráljuk. A vajkrémet a kefirrel,
mustárral, finomra vágott metélőhagymával és a frissen őrölt borssal
simára keverjük, majd a gépsonkával összekeverve lehűtjük.

Tanácsok:
Fogyókúrázóknak reggelire ajánlom egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal!

SONKAKRÉM
-----------------------------
A sonkát ledaráljuk, tejföllel kenhetővé hígítjuk. apróra vágott lilahagymát és borsot teszünk bele, kevés mustárral ízesítjük, és nem sózzuk meg, mert a sonka úgyis sós.
---------------------------------------
SAJTOS SONKAKRÉM (szendvicskrém)
-----------------------------------
Hozzávalók: 30 dkg gépsonka, 10 dkg puha vaj, 20 dkg natúr krémsajt, 1-1
evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld és majonéz, késhegynyi
mustár, só és őrölt bors.
Elkészítés: 30 deka gépsonkát egészen kis kockákra vágunk, még jobb, ha
robotgéppel felaprítjuk. 10 deka puha vajat krémesre keverünk, majd 20
deka natúr krémsajtot, 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöldet, 1
evőkanálnyi majonézt, késhegynyi mustárt, sót és borsot adunk hozzá.
Végül a sonkát is beleforgatjuk.
--------------------------------
TOJÁSOS SONKAKRÉM
-----------------------------
főtt-füstölt sonka vagy tarja
keményre főzött tojás
pici mustár
majonéz
kevés lilahagyma
kevés őrölt bors
snidling vagy petrezselyemzöld apróra vágva
A sonkát,a főtt tojást és a lilahagymát ledarálom. Kistálba téve hozzáadom
ízlés szerint a majonézt, a mustárt és a borsot,valamint a snidling vagy
petrezselyemzöld felét, és jól kikavarom. A maradék zöldfűszerrel
megszórom a tetejét és már készen is van.

Tanácsok:
Pirítósra vagy szendvicsbe nagyon finom.
Pontos adagokat azért nem írtam, mert én is csak úgy összeszedem szemre a

hozzávalókat.
------
KONYAKOS SONKAKRÉM
-- -------------------
Hozzávalók: 25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 4 dkg vaj vagy margarin, 1
dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 dl tej, 1 púpozott teáskanál zselatin, só és törött bors,
kevés mustár, 1 teáskanál olaj, 1 evőkanál konyak
Elkészítés: A füstölt sonkát kétszer átdaráljuk, majd habosra keverjük a
puha vajjal, tejföllel, a konyakkal és a fűszerekkel.

A zselatinport kis
lábosba szórjuk, ráöntjük a tejet, és állandó keverés mellett addig
melegítjük, míg sűrű, de már folyékony lesz. A tejszínből nagyon kemény
habot verünk, és óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, a langyos
zselatinnal együtt belekeverjük a sonkás masszába. A keveréket kiolajozott
alufólia tálkába vagy egyéb formába simítjuk, és hűtőszekrényben egy
napig dermesztjük. Tálalás előtt a forma alját forróvizes ruhával
átsimítjuk, majd a krémet tálra csúsztatva felszeleteljük. Díszíthetjük
uborkakarikákkal, piros retekkel, zöldhagymával, de kínálhatunk mellé
tartármártást vagy ízesített tejfölt is. Kis adagokban is fagyasztható.
------
Sonkakrém
-------------------------------
Főtt sonkát vagy főtt húst kétszer átdarálunk.
Vajjal, kevés tejföllel, sóval és borssal összekeverjük.
Ezt palacsinta, puding töltésére készítjük.
------
Sajtos sonkakrém hozzávalók
------------------------------------------------
20 dkg főtt füstölt sonka
5 dkg vékony ementáli sajt
1 tubus kenhető natur sajt
8 dkg lágy vaj
1 evőkanál magos mustár
3 db apróra vágott csemegeuborka
só, bors, majoranna
Sajtos sonkakrém készítése

A sonkát egészen apró darabokra vágjuk. Egy mélyebb tálban jól
összekeverjük a hozzávalókat. Akkor ideális a sajtos sonkakrém, ha már
krémszerüvé válik. A sajtos sonkakrém készítését hagyjuk húsvét végére,
amikor a megmaradt főtt füstölt sonka magára már nem nyújt újdonságot
az asztalon.
------
1. Sajtos-diós paszta
------
Vegyíts 15 dkg krémsajtot 10 dkg margarinnal, néhány evőkanál apróra
tört dióval és egy zúzott fokhagymával. Az így kapott krémet ízesítsd sóval
és egy csipet fehér borssal. A pikáns pasztát kínáld pirítóssal,
almaszeletekkel. A végeredmény még a legínyencebbeket is elbűvöli majd.

2. Tojásos-tárkonyos krém
------
Vágj apró kockára hat főtt tojást, majd keverj hozzá 1 evőkanál mustárt, 2
evőkanál tejfölt, és ugyanennyi majonézt. Apríts a masszához fél csokor
petrezselymet, végül ízesítsd egy csipet sóval, borssal, néhány csepp
citromlével, és egy kávéskanál tárkonnyal. Egy óra hűtés után isteni feltétet
kapsz.

3. Tormás szendvicskrém
------
Keverj össze 2 deci tejfölt 2 evőkanál frissen reszelt tormával, 10 dkg
krémsajttal és pár csepp citromlével. A krémet fűszerezd sóval, borssal és
egy csipet cukorral. Hűtsd le, és már kenheted is a kenyérre.
     
                                                  Brushcetta           

brushcetta.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Simon Ági

(alliteráció, 2013.02.04 19:19)

Szia Ágikám!
Köszi a látogatást..... látod csak Te jártál itt :(

Simon Ági

(www.alliteracio.eoldal.hu, 2013.02.04 15:47)

Tyűűű, itt aztán van bőven választék!!
Ez igen!!
Nagyon sok az ötlet, úgyhogy majd jövök kipróbálni némelyiket! :)
Puszika! :*

 

 

Profilkép



Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2017 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 106373
30 nap: 1635
24 óra: 53