Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÁRTON NAPI LIBÁS KAJÁK

2012.11.11

 

 

www.tvn.hu_ddbce1faf01612c185ffcbcf4f68a1dd.jpg

 

 

Ludaskása                                                               

ludaskasa.jpg

                     csak egy kevés a fotóhoz - mégis milyen lett - a többi hűtőben van!

hozzávalók

    80 dkg libaaprólék (szárny, zúza, nyak, szív, esetleg máj)
    4 nagy sárgarépa
    3 nagy fehérrépa
    10 dkg zeller
    15 dkg gomba
    15 dkg zöldborsó (oppcionális)
    10 dkg zeller
    2 fej vöröshagyma
    5 dkg libazsír
    25 dkg rizs
    petrezselyem
    5 gerezd fokhagyma
    8 szem egész bors
    só

elkészítés

    A libaaprólékot megtisztítjuk, hideg vízben, lassú tűzön feltesszük főzni. Megvárjuk, míg felforr, leszedjük a habját.
    Beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a borsot és sózzuk.
    Ha a hús félig, vagy még jobban megpuhul, beletesszük a megpucolt sárga és fehérrépát, és a zellert.
    Az utolsó negyed órában beletesszük a gombát és a zöldborsót.
    Ha  a leves kész, kivesszük a húst, a levest pedig leszűrjük.
    A húst lefejtjük a csontokról, kockákra vágjuk a zúzával és a szívvel együtt.
    A répát, zellert, fehérrépát szintén kockázzuk.
    A megtisztított rizst a libazsíron opálosra pirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon főzzük félpuhára, majd hozzákeverjük a felkockázott libahúst a zöldségeket, és az apróra vágott petrezselymet.
    Lefedve, óvatosan rázogatva készre pároljuk.
  

 

libaleves.jpg

 

Márton napi libaleves

hozzávalók 4 főre

    1 kg libaaprólék (tetszés szerint hát, szárny, nyak, zúza)
    4 db nagyobb sárgarépa
    3 db nagyobb fehérrépa
    1 db nagyobb vöröshagyma
    1 db kisebb zeller
    8-10 gerezd fokhagyma
    10 szem egész fekete bors
    1 db paprika
    3-4 egész (szárított vagy friss) csípős paprika
    1 ág rozmaring
    1 ágacska kakukkfű
    só ízlés szerint
    lúdgégetészta

elkészítés

    A megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját. Ezt követően fűszerezzük a hagymával, a fokhagymával, a szemes borssal és a sóval.
    Lassú tűzön főzzük a levest.
    Közben a leveszöldségeket megpucoljuk, és hasábokra szeleteljük.
    Amikor a hús félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket, a paprikákat, és tovább főzzük lassú tűzön.
    A leves akkor készül el, amikor a hús teljesen megpuhult.
    Sós vízben vagy a leszűrt leves egy részében megfőzzük a lúdgége tésztát, lecsöpögtetjük, leveses tálba tesszük, és rászűrjük a libalevest.
    A főtt csontos húst és a zöldségeket a leves mellé kínálhatjuk.
                             

 

 

118191_liba02.jpg

Márton-napi libasült

hozzávalók 4 főre

    4 db hízott (egész) libacomb
    3-4 kk só
    1 kk frissen őrölt bors
    3+1 ek olaj
    9 gerezd fokhagyma
    2 fej vöröshagyma
    1 dl fehérbor (vagy víz)

elkészítés
    Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra.
    A fűszereket jól elkeverjük az olajban.
    A megtisztított és szárazra törölt combokat középen bevágjuk, óvatosan beirdaljuk.
   Ezután a sós-borsos olajjal jól bemasszírozzuk a húst, és a picit megolajozott tepsibe rakjuk.
    Köréjük rendezzük a megpucolt fokhagymagerezdeket, a negyedekre vágott hagymát és meglocsoljuk borral.
    Alufóliával lefedjük és kb. 2 órára betesszük a sütőbe.

Végül az omlós comboknak a pirításhoz kb. 15 perc szükséges 200 fokon, alufólia nélkül.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Krumpligombóc (burgonyagombóc)

1 kg burgonya,
25 dkg liszt,
1 ek búzadara,
2 ek libazsír,
1 kk só,
1 tojás.
pár tekerés daráltbors

A krumplit héjában megfőzöm, kicsit hülni hagyom, meghámozom,
majd áttöröm. Összegyúrom a liszttel, a tojással, libazsírral és a
sóval. Gombócokat formálok belőle, majd sós vízben kifőzöm őket.
Akkor főtt meg, ha feljön a víz tetejére.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Vörösboros dinsztelt lilakáposzta elkészítés

hozzávalók:

1 fej közepes lilakáposzta
1 hagyma
libazsír
5 dkg porcukor
köménymag

ecet
1 dl vörösbor

Elkészítése:
    A káposztát legyaluljuk, és lesózzuk.
    Egy nagy lábasban a zsírt felolvasztjuk, beleszórjuk a porcukrot és a vékony csíkokra vágott hagymát, és karamellizáljuk.
    Pici ecettel felöntjük (vigyázva, mert gőz csapódik fel), és rátesszük a káposztát.
    Pici vizet öntünk alá, megszórjuk pár szem köménymaggal, és fedő
alatt puhára pároljuk. Néha pici vizet öntünk alá, hogy ne  égjen le, és sűrűn megkeverjük.
    Mikor már kellően megpuhult, akkor beleöntjük a vörösbort, és
még 5 percig főzzük, ekkor már fedő nélkül. Ha kell még, ízlés szerint ecetet, cukrot is lehet ilyenkor adni hozzá, ki, hogy szereti.

                                                                                                    

libateperto.jpg

Libatepertő

 

Hozzávalók.

kb. 1/2 kg  tepertőhöz és két nagy üveg libazsírhoz:

2,5kg bőrös libaháj

0,5 dl tej

A libahájat alaposan megmossuk és megtisztítjuk. Nekem most nagy
szerencsém volt, mert olyan zacskót sikerült vennem, amiben alig
volt toku. Olyan kb. 5x5 cm-es kockákra vágtam, majd egy maréknyit
bedobok a lábosba és kavargatva addig sütöm, amíg ki nem sül
belőle annyi zsír, hogy befedve a lábos alját. Ekkor megy rá a többi,
és addig sütöm, amíg kap egy kis színt. Ekkor leszedem róla a zsírt,
amit átszűrve üvegekbe töltök, és hagyom dermedni.

A tepertőből próbálom kinyomni a lehető legtöbb zsírt, majd amikor
már nem sül ki több, aláöntöm a tejet, amitől megkapja a végső
színét. Papírszalvétára szedve hagyom kihűlni.
                    

                                                                                                     libakep.jpg                                                             

   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2017 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 106373
30 nap: 1635
24 óra: 53