Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KELT DIÓS MÁKOS KALÁCS

2013.04.13

 

kalacsok7.jpg

 

Kelt diós - mákos

A kelt kalács féleségek annyira kapósak nálunk, hogy egyből dupla adagot kell készíteni.
Hozzávalók:

1 kg. liszt,
6 dl. tej,
5 dkg.
élesztő,
8 ek. cukor,
1 mokkáskanál só,
4 tojás sárgája,
16 dkg. olvasztott vaj,
2 ek. olaj.

Elkészítés: Az élesztőt kevés tejjel, cukorral a szokásos módon felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb edénybe beleszitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, majd a felfutott élesztőt, a tejet és a tojások sárgáját és kezdjük összedolgozni. Közben fokozatosan beleöntjük az olvasztott vajat és kenyér sütő gépbe tesszük dagasztatni. Ha kész, visszatesszük a nagy tálba, kicsit átgyúrjuk, majd duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, ismét átgyúrjuk, majd négy felé vesszük. Kettőből lett a diós és mákos rúd, egyből a fonott kalács, és egyből az almás bukta.
                                                         

kalacsok.jpg

 

kalacsok2.jpg

kalacsok3.jpg

kalacsok5.jpg

kalacsok6.jpg

kalacsok10.jpg

kalacsok9.jpg

 

 Mák töltet:

15-20 dkg őrölt mák /szerintem elég a 15 dkg bőven egy rúdhoz/
10 dkg cukor
2 ek. lekvár /tetszőleges, bármilyen lehet/
2 ek. méz
2 ek. kekszmorzsa
1 dl tej
1 narancs reszelt héja
mazsola

Jól összekevertem, kicsit összemelegítettem, majd hagytam kihűlni.
Nem szabad folyósnak lennie!!!!

Dió töltet:

15-20 dkg őrölt dió  /itt is elég a 15 dkg/
10 dkg cukor
2 ek. lekvár
2 ek. méz
2 ek. kekszmorzsa
1 dl rum
1 citrom reszelt héja
mazsola

Ezt is jól összekavartam, nem melegítettem, nehogy a rum aromája eltűnjön.
Ennek is sűrűnek kell lennie!!!!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2017 >>


Statisztika

Most: 2
Összes: 104767
30 nap: 1549
24 óra: 44