Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSVÉTI FONOTT KALÁCS

2013.03.14

                                                                                                       

foszlos-kalacs2.jpg

Foszlós-vajas kalács recept

Hozzávalók egy kalácshoz

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
8 dkg porcukor
80 g vaj
3 tojás sárgája
3,5 dl tej
2 mk só

Karácsonykor mazsolát is teszek bele.

Húsvétkor nem - mert sonka mellé esszük :D

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk.
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, míg felfut. A lisztbe egy kis mélyedést fúrunk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, betakarjuk egy kis liszttel. 20 percig pihentetjük letakarva.
20 perc után hozzátesszük a két tojás sárgáját, a sót, a tejet, és kézzel puha, homogén tésztává dolgozzuk.
A vajat megolvasztjuk, és 4-5 adagban beledolgozzuk a tésztába. Mindig csak egy kicsit öntünk belőle, és megvárjuk, míg a gyúrás következtében a tészta beissza.
Ha minden vajat felszívott a kalács, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát három egyenlő részre vágjuk.
Minden részt megfogunk a két végénél, és finoman rázogatva hosszúra nyújtjuk.
Egymás mellé tesszük a három, hosszú tésztát, az egyik végükön összefogjuk, és szépen összefonjuk. A két végét, ha nem elég szép, óvatosan behajtjuk.
Vajjal vastagon kikent formába tesszük, és duplájára kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ha a kalács megkelt, a harmadik tojás sárgájával vastagon megkenjük, és kb. 40 perc alatt szép pirosasra sütjük.
Megvárjuk, míg picit hűl, és óvatosan rázogatva kiszedjük a formából. Rácson hűtsük ki, hogy ne szalonnásodjon!
                                                                                                    

foszlos-kalacs3.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2017 >>


Statisztika

Most: 2
Összes: 103343
30 nap: 1279
24 óra: 43