Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HANS VON RIGOLETTÓ SÜTINK

2013.02.16

                                                                                                

hans-von-rigoletto.jpg

    

Kategória : - nem szép de finom ..

A mai sütim alapreceptje a Rigó Jancsi volt.
A tészta részében a lisztet dióval helyettesítettem,
és barna nádcukorral készítettem el.
Az összerakása kicsit kacifántos volt, mert a
tészta résza nagyon puha lett.
Végül is a párom segítségével összeállítottam,
de a nevet ő adta neki....miszerint ez már annyit
lett simogatva, mint egy gróf :D ezért a neve:
Hans  Von Rigoletto lett.
Az íze isteni, a karemellizált dió és pár kis karamell
csíkocska teljesen megbolondította.
                                                                                                  

 

rigoletto.jpg

 

Hans Von Rigolettó

Hozzávalók:

A csokis piskótához:

    8 db tojásfehérje
    100 g kristálycukor
    8 db tojássárgája
    30 g kakaópor - holland
    170 g darált dió
    1 csipet só

A csokoládés tejszínkrémhez:

    4 db lapzselatin /kb: 8x15 cm-es/
    25 g rum - barna
    1 liter habtejszín
    50 g kakaópor - holland
    150 g porcukor

A csokoládé bevonathoz:

    150 g csokoládé - ét (53%-os)
    56 ml habtejszín

Elkészítés

A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis
részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül kemény habbá verjük.
Ha jó a tojáshab, lassú keverés mellett hozzáadjuk egyenként hozzáadjuk a
tojássárgákat.

További lassú keverés mellett hozzáadjuk a kakóporral elkevert lisztet is,
és simára keverjük a piskótát.
A sütőpapírral kibéleljük a kb: 33 X 28 - as tepsit és rászedjük a masszát, majd
szép egyenletesen elkederjük.
Előmelegített 190 C-os sütőben, hőlégkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt készre sütjük
a lapot. Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett
sütőpapírra ráborítjuk, hogy ne száradjon ki.

A lapzselatinokat egy kis  műanyag tálban beáztatjuk a barnarumban, és
félretesszük.

Kemény habbá verjük az  alaposan behűtött habtejszínt. Ha a hab felverődött,
rászitáljuk a porcukrot, és a kakaóport, majd egyenletesen elkeverjük vele.
A rumba beáztatott lapzselatinokat mikrohullámú sütőben 10-20 másodperc
alatt felolvasztjuk. Semmiképpen se forraljuk fel! Végül a krémhez csurgatjuk,
és egyenletesen elkeverjük benne.

Most a piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt, és a hosszabbik oldalára merőlegesen
elfelezzük. Az egyik felét egy tálcára tesszük a bőrös felével felfelé, és rászedjük az
összes krémet.
A krémet most szép, sarkos téglatestté kenjük a fél piskótalapn egy kenőkés
segítségével. Tehát a krém oldalai szép függőlegesek, a sarkai pedig élesek
legyenek, a teteje vízszintes, sima legyen.
                                                              

hans-von-rigoletto3.jpg

A megmaradt piskótalapot szintén a bőrös felével felfelé tegyük a krémre, kicsit
nyomkodjuk rá óvatosan tenyerünkkel, majd a kenőkéssel a sütemény oldalain a
krémet szép egyenletesen kenjük el a két piskóta széleit fedve, és tegyük a betöltött
Rigolettót hűtőbe, 1-2 órára.

A befejezéshez olvasszuk meg a bevonathoz szükséges étcsokoládét, majd forraljuk
fel a tejszínt, és még forrón, csurgassuk az olvasztott csokoládéhoz.
Keverjük el sima, folyós bevonattá.
Ha megvan, öntsük a betöltött, kihűlt  Rigoletto tetejére, és egy kenőkéssel
egyenletesen kenjük el rajta.

Ha a bevonat megkötött, forróvízbe mártott késsel szeleteljük.
Tejszínhab is finom mellé :D

 

hans-von-rigoletto2.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2017 >>


Statisztika

Most: 2
Összes: 103343
30 nap: 1279
24 óra: 43