Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŰSZEROLAJAIM

2012.10.01

 

fuszeredeny2.jpg


Először is  el kell mondanom, hogy nagyon szeretem a fűszereket.
Az egyszerűektől – a ritkán használtakig.
Veszek és készítek is fűszeres sókat és olajakat – sőt ecetet is, mert meg vagyok róla győződve, hogy ezek a kis apróságnak tűnőségek teszik egyénivé és ízletessé azokat az ételeinket amiket mi sk. készítünk.

Készítettem is fűszeres sókat és egy kis üveg fűszeres ecetet is....(receptje itt látható:::)

Illatos fűszerecet
Hozzávalók: 5 dl fehérborecet, 3 szál friss tárkony, 1 kis ágacska édeskömény, 5 szem mustármag,
5 szem fekete bors, 5 szem koriandermag, 1 levél babér, 1 gerezd fokhagyma megtisztítva és félbevágva, 1 diónyi hagyma egészben, megtisztítva
Elkészítés: A fűszereket egy jól záródó edénybe tesszük, felöntjük az ecettel, lezárjuk, és 2-3 hétig érleljük. Ezután leszűrjük, majd az ecetet üvegekbe tesszük, lezárjuk.

Magyaros fűszersó
Hozzávalók: 10 teáskanál só, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál kömény , 2 teáskanál kakukkfű, 5 teáskanál őrölt mustármag, 5 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál őrölt szárított zellerlevél
Elkészítés: A hozzávalókat összeöntjük, jól összekeverjük, üvegbe tesszük.

Provence-i fűszersó
Hozzávalók: 10 teáskanál só, 2 teáskanál oregánó, 2 teáskanál kakukkfű, 2 teáskanál szárított petrezselyem, 2 teáskanál majoránna, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál zsálya, 1 teáskanál  rozmaring, 2 teáskanál szárított fokhagyma porítva
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, és darálóval finomra daráljuk.

 

fuszeres-olajak.jpg

elkészültek az olajak .... egyenlőre ennyi elég :)

következők a  fűszerolajak voltak!
Ebből is néhány fajtát összeállítottam,mert a salátákra, húsokra  sőt  a
köretekre is nagyszerűen használhatóak.
Próbáljátok meg, nem ördöngősség – és egy két jó tanács elkel hozzá!

Például, a zöld  fűszereket mindig előtte való nap vágd le a növényről ollóval--mosd meg – valamint kicsit leitatva másnapig hagyd száradni,
különben kicsit zavaros lehet az olajad.

Pár olaj összetételét ide berakom Nektek – hátha valaki ilyesmire adja a fejét ....:)  ezeket én is az interneten szedegettem  össze – a nekem tetszőket.

Paprikaolaj
Hozzávalók: olaj + csilipaprika és só.
 Csípős paprika csilipaprika  vagy „macskapöcsű” olaj, só
Elkészítése: A paprikák magházas végét levágom, majd mindegyiket hosszában félig felhasítom. Az üveg aljára egy kávéskanálnyi sót teszek, majd a paprikákkal lazán feltöltöm az üveget. Kicsit összerázom, majd az üveget olajjal feltöltöm. Két hét érlelés után már használható. Elsősorban olyan ételekhez használjuk (pörkölt, pincepörkölt, stb.), melyekhez a hagymát dinsztelni kell. Az olajat a dinsztelőolajhoz öntjük. A mennyiséggel nagyon vigyázzunk, mert rettenő csípős!

Provancei fuvallat
Elkészítése: 3-3 ágacska rozmaringot, levendulát, bazsalikomot, zsályát és kakukkfüvet vízzel jól leöblítjük, megszárítjuk, majd egészben, üvegbe tesszük. 5 deci, lehetőleg hidegen sajtolt olajat öntünk rá.  Legalább 3 hétig érleljük. Főleg mediterrán jellegű fogásokhoz, tész-tákhoz, salátákhoz, halakhoz illik.

Rozmaringolaj 1.
Hozzávalók: 7 dl napraforgóolaj, 3-4 rozmaring ágacska.
Elkészítése: A hozzávalókat üvegbe rakjuk, ráöntjük az étolajat és lezárás után sötét, hűvös helyen legalább 2 hétig érleljük.

Rozmaringolaj 2.
Elkészítése: 1 citrom, 2 rozmaring ágacska, 5 erős paprika savanyítva, 5 dl. olaj 1 jól meg-mosott citrom héját vékonyan lehántjuk, ügyelve, hogy a fehér bundája ne maradjon rajta. 2 ágacska rozmaring, és 5 lecsöpögtetett savanyított erős paprika társaságában, 5 deci olajjal leöntjük. 3 nap alatt kellemes aromájúvá válik, pizzatöltelék vagy grillen sütött húsok kiváló ízesítője

Vegyes fűszerolaj
Hozzávalók: 15 g friss kakukkfű, 10-10 g friss rozmaring és babérlevél, 10 g őrölt fehér bors, egy csipet só, 5 deci olívaolaj
Elkészítése: A 15 g friss kakukkfű, 10-10 g friss rozmaring és babérlevél apróra vágott keverékét 10 g őrölt fehér borssal és egy csipet sóval 5 deci olívaolajba keverjük. Egy hétig érleljük. Roston sült halakhoz és húsokhoz való.

Zsályaolaj
Hozzávalók: 7 dl napraforgó olaj, 1 csokor (5-6 dkg) zsálya, 3 közepes cső fűszerpaprika.
Elkészítése: A zsályát megmossuk, leveleit lecsipkedjük, a paprikák szárát levágjuk. Valamennyi hozzávalót üvegbe rakjuk, ráöntjük az olajat. Az üveget lezárjuk, és kb. 1 hétig érleljük.    

fuszerolajaim.jpg

és a spejzban a helyükre is kerültek....  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bencze Timi

(Timi, 2012.10.09 11:39)

Hu ezek eszméletlen guszták..nekem is nagyon tetszett mindig..csak hát a boltban elág drága.De így sokkal egyszerübb!!!!

Re: Bencze Timi

(Timike, 2012.10.10 00:08)

Valóban a boltban nagyon drágák, de saját kezűleg könnyen elkészíthető. Ami még jó, hogy nyugodtan elkészíthetőek rendes napraforgó olajból is - ami barátságosabbá teszi az árát is :)))))

Simon Ági

(www.alliteracio.eoldal.hu, 2012.10.01 12:08)

Drága Verám, ezek nemcsak nagyszerű, zamatos, és egészséges dolgok, de hogy még ilyen látványosak, szemet gyönyörködtetőek is, nos, az külön ajándék az olvasóknak!!!!!!

El vagyok bűvölve, hogy mi mindent tudsz, és csak gratulálni tudok, sok szeretettel!! ❤

Re: Simon Ági

(Simon Ági, 2012.10.01 18:50)

Szia Ágikám!
Köszönöm - a szavaid mindig jól esnek....és remélem valóban az olvasók is így látják. Talán még kedvet is kapnak hozzá :)
puszillak: Vera

 

 

Profilkép



Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2017 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 106373
30 nap: 1636
24 óra: 53