Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EPRES CSODATORTA

2013.02.24

 

epres-csokis-torta2.jpg

 

Epres csokoládés torta

Hozzávalók:
    16 dkg liszt
    6 dkg kakaópor
    10 g szódabikarbóna
    5 g sütőpor
    csipet só
    2 tojás
    24 dkg cukor
    1 kávéskanál vaníliakivonat
    14 dkg tejföl (vagy joghurt)
    80 ml olaj
    160 ml kávé

a krémhez:

    30 dkg tejföl
    8-10 dkg porcukor
    4 dl tejszín
    1 citrom leve (mehet bele a reszelt héja is)
    40 dkg eper pürésítve
    20 g zselatin
    8-10 nagyobb eper az oldalára körben

a mázhoz:

    80 ml víz
    70 ml tejszín
    9 dkg porcukor
    4 dkg kakaópor
    5 g zselatin

a díszítéshez:

     friss gyümölcs

Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Összekeverem a tészta első 5 hozzávalóját. Habosra
verem a tojásokat a cukorral, hozzáadom a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét,
majd a lisztes keveréket is. Alaposan elkeverem és az alján sütőpapírral bélelt
tortaformába töltöm.
30-35 perc alatt megsütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is biztosan
átsült-e.
A formában hagyom hűlni 15 percet, majd lekapcsolom a karimát és teljesen
kihűtöm a tésztát, ezután kettévágom és az elmosott tortaformába visszateszem a
felső lapot. (az alsó lap alsó oldala lesz a torta teteje, mert ez a legsimább felület)
                                                                           

epres-csokis-torta.jpg

                                 /begyulladt szemmel is lehet örülni a tortának....)

Ha valakinek van állítható tortagyűrűje, érdemes azzal dolgozni, mert magasabb.
Ha nincs, akkor a tortaforma oldalát lehet körben magasítani egy csík
sütőpapírral.
Félbevágott eperszemekkel kirakom a forma oldalát.

Kis lábosban 4-5 evőkanál vízzel elkeverem a zselatint, és félreteszem.
A krémhez összekeverem a tejfölt a cukorral, a citromlével és az eperpürével, majd
óvatosan beleforgatom a habbá vert tejszínt is.
Kis lángon felolvasztom a zselatint, hozzákeverek 4-5 evőkanálnyi krémet, majd az
egészhez öntöm, alaposan elkeverem. Ezután a tortaformában várakozó lapra
öntöm, belesimítom.
Rányomkodom a tetejére a másik lapot, a simább felével fölfelé. Hűtőbe teszem.
Elkészítem a glazúrt. Kis pohárban elkeverem a zselatint két evőkanál vízzel, amit a
kimért vízből veszek el.                                               
  
                              

epres-csokis-torta3.jpg


A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban felmelegítem, óvatosan,
fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Leveszem a tűzről.
Mikróban feloldom a zselatint, hozzávegyítem a kakaós részhez, alaposan
elkeverem és átszűröm egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyom
langyosra hűlni, majd a torta tetejére öntöm.
Nem kell kenegetni, elég a tortaformát megrázogatva eloszlatni a mázat, az
tökéletesen simára elterül.
Visszateszem a hűtőbe legalább egy órára.
Tálalás előtt díszítem gyümölcsökkel. Éles késsel gyönyörűen vágható, a máz a
tetején nem lesz kemény.
(Ötlet: Moha Konyha alapján)

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ildiko51@citromail.hu

(mamo51, 2013.02.24 17:37)

szép és biztos finom is.

 

 

Profilkép



Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2017 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 107776
30 nap: 1417
24 óra: 56