Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DAMFWUHTLI

2013.03.15

                                                                                                    damfwuhtli1.jpg

DAMFWUHTLI : GŐZKALÁCS

Hozzávalók:

50 deka liszt
1 tojás
1 kocka élesztő
1  deci olaj
kb 2 mokkáskanál só.- kétszer/
2 deci tej
2 kockacukor, vagy egy teáskanál normál.
1 púpozott kanál disznózsír


Az élesztőt a langyos tejbe belemorzsolom, beledobom a két kockacukrot és megszórom liszttel.  Langyos helyen kovásszá kelesztem. /amíg fel  nem fut az edénykében./                                                                

damfwuhtli.jpg

Egy nagyobb tálba beleszitálom a lisztet. Amikor megkelt az élesztő – beleütöm az egy tojást.
Elkeverem - beleteszem a fél deci olajat, és 2 csapott mokkáskanál sót, összekeverem  és az egészet a liszt közepébe öntöm.
Az egészet jól összekeverem, ameddig sűrű nokedli tészta sűrűségű nem lesz.
/langyos – sós – vízzel lehet lágyabbá tenni, vagy liszttel megszórva keményebbé./                                                              

damfwuhtli2.jpg


Én ekkor szoktam kézzel kicsit felpüfölni, közben mindig belenyúlok a lisztbe és lisztes kézzel kiverem. Mikor elválik a kezemtől, kerekre igazítom – kicsit leszórom liszttel  -
Letakarom tiszta konyharuhával és meleg helyen kelni hagyom.

Mikor duplájára kelt, kétszer visszaverem. /ez azt jelenti, hogy egy fakanállal lenyomkodom …átkeverem. / Mindig picit lisztezem – letakarom.
                                                           

damfwuhtli4.jpg

    Mikor harmadszor is feljön, akkor kiborítom a liszttel megszórt deszkára… vagy munkalapra. Kézzel átgyúrom és henger alak*ra dögönyözöm. Három felé elosztom és azokat is kerekre formázom. A három gombócot is megszórom pici liszttel és besorakoztatom őket – hogy ne érjenek össze. Kb. 10 percet pihennek….letakarva.

Addig egy jó minőségű / teflon / lábasba. Beleöntök 1 deci vizet, 2mokkáskanál sót és egy púpozott kanál disznózsírt. Ezt jól megmelegítem….FEDŐ ALATT!!!! De ne legyen forró csak meleg. /az ujjaddal meg tudod még nézni…hihi/

Ekkor szépen egymásmellé beleengeded a gombócokat, azonnal lefeded és 10 percig így hagyod kelni. Ettől kezdve NEM SZABAD kukucskálni sem 45 percig.

10 perc után alágyújtod a gázt.  -/jó ha van alátéve vaslap/, és erős fokozaton forralod:  kb 10 percet. Utána takarékra teszed és még 35 percig főzöd. 45 perc után kész is van. Kinyithatod.

/én mindig tudom mikor sült egy kicsit már le, mert akkor már serceg a zsír… de az úgy finom – ha jól megsül alul. Utána egy lapos tálra kiborítod és kész. Én még sokszor megfordítva visszateszem egy kicsit sülni, mert a fiúk azt szeretik ha mind a két oldala pirosra van sütve./

Ezt a gőzkalácsot kimondottan bableves mellé szoktam csinálni. De mindenhez jó pl. gulyásleves mellé. Sőt,  én már megcsináltam olyankor is amikor nem volt kenyér itthon - bármihez...!
                                                                                                     

damfwuhtli1.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2017 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 107776
30 nap: 1417
24 óra: 55