Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSILISZSELÉ

2012.10.05

  

csilim-az-ablakba.jpg

A neten bóklásztam és végre magtaláltam azt a csilis zselét, amit én eddig csilis lekvárnak gondoltam.
Egy üveg csilis lekvárt már készítettem - finom is lett - de nem az igazi!

Ezért addig keresgéltem, ameddig végre megtaláltam amit kerestem!!!!!!!!! :XD

A recept Nigellától származik - angol szakácsnőtől - akinek főzős műsorában  láttam meg ezt a piros álmot. Persze a készítését leírni nem sikerült, így nagyon megörültem mikor ráraláltam a leírásra, mert tudtam, hogy nekem
ez kell - imádjuk az erős kajákat...
Tovább adom a készítését - hátha Ti is kedvet kaptok hozzá:)
                                                             

 

csilipaprika.jpg

                                              csilipaprika                                                     

 

 

10443_kaliforniai_paprika_2..jpg

                                                                 kaliforniai paprika          

 

 

Hozzávalók:
4 kisebb befőttes üveghez:
2 nagy piros húsú kaliforniai paprika (kb. 30 deka),
10-12 db apró piros chili paprika,
4 dl fehérborecet,
2 dl víz,
0,5  kg cukor,
1 125 grammos zselés befőző cukor.
Nagyon hasznos lesz egy gumikesztyű is, vagy a gyógyszertárban
kapható eldobható egészségügyi kesztyű. Nem viccelek, ez nélkül
a csilicsumázás nagy botorság lenne! Én vettemm ugyan de nem
tudtam, hogy méret is kell hozzá és akkorát vettem ami egy tiroli
tehénpásztosnak a kezére lenne jó:)
Égnek is az ujjam végei, nem győzöm hideg vízzel mosogatni őket.
.... hát akkor vágjunk bele...:
                                                            

csiliszsele.jpg

A chili paprikákat félbevágjuk és egyenként egy késsel vagy egy
kanállal kiszedjük belőlük a magokat (kesztyű!). A kaliforniai
paprikákat is megmossuk, és apró darabokra vágjuk. Ezután
mindkét paprikát egy robotgépben igen apróra daráljuk. Ha jól
csináltuk, az egész egy sűrű tűzpiros vizes massza lesz.
( de lehet turmix gépben is csinálni, csak akkor a 2 deci vizet előre
kell beleönteni, mert ugye a turmix szárazon nem működik :)

Egy edénynek alágyújtunk, beleöntjük az ecetet, majd a cukrot
+befőző cukrot és hagyjuk, hogy a cukor szép lassan feloldódjon
az ecetben. (Figyelem, ecettel való főzés mellett elszívó használata
ajánlott!)
Ha ez megtörtént, akkor belekanalazzuk a péppé darált
paprikákat is majd a vizet és az egészet nagy lángon egyszer
felforraljuk. Ezután a lángot levéve néha kavargatva kb. 20-25
percig még rotyogtatjuk, amíg az egész dzsem szépen átveszi a
pirospaprika színét.

Az édes chili dzsemet csírátlanított (pl. mosogatógépben
kimosott) befőttesüvegekbe töltjük és letakarva hagyjuk egy
napig. És nem kell félni hogy a lekvár túl folyós maradt, mire
kihűl a dzsem, akár fejre is lehet állítani az üveget, akkor sem fog
megmozdulni ez a piros kocsonya.

                                                                                                      csiliszsele2.jpg
A kész chili dzsemet használhatjuk húsokhoz, távol-keleti
ételekhez vagy akár egyszerű szendvicsekhez
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

facebook

(Frony ,mamka, 2012.10.09 21:48)

huhh!
ezt meg kell csinálni!!!!!ez egy zseni találmány! jobb, mint a sóval eltett darált paprika!!!!kössz,vittem!!!

Re: facebook

(Mamka, 2012.10.10 00:02)

Drága Mamka! Azt ajánlom, hogy csináld meg.....de azért a darált sós erőset nem helyettesíti - mert ezt ételbe nem teheted, az édes íze miatt. Köszönöm a látogatást és a kommentet! :)))))

belfegíor91@gmail.com

(Ildiko Juhasz-Farkas, 2012.10.06 09:55)

Veronika nagyon ügyi vagy! Jól néz ki, megkóstolnám!:))

Re: belfegíor91@gmail.com

(Ildikó juhász - Farkas, 2012.10.09 23:57)

köszönöm a látogatást - én is beleszerettem az első látásra ebbe a készítménybe a TV Paprikán, és sikerült megszerezni és megcsináltam. Nekünk nagyon ízlik ez az édes-savanyú-erős kombináció. :))))

 

 

Profilkép



Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2017 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 104766
30 nap: 1548
24 óra: 43