Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALMÁS KERÉK

2013.02.25

 

almas-kerek1.jpg

 

ALMÁS  KERÉK

Tésztához:

    50 dkg liszt
    1 - 2 dl tejföl
    5 tojássárgája
    5 dkg vaj
    2 ek cukor
    picike só
    2 ek rum
    1 teáskanál fahéj

Töltelékhez:

 1 kg pucolt és szeletelt
 alma - citrommal locsolva
5 dkg durvásra darált dió
1 citrom leve
1 - 2 ek méz
5 dkg vaj
10 dkg kristálycukor

Összeállításnál:

forma kikenéshez vaj
megszórni kristálycukorral.

A tésztára alulra:

1 - 2 evőkanál prézli

Elkészítése:

A tojások sárgákat a tejföllel, a liszttel 2 evőkanál cukorral, vajjal és két evőkanál
rummal jól összekeverjük, majd beleöntjük a lisztbe és az egészet alaposan simára
összegyúrjuk. Viszonylag keményebb tésztát kapunk....pici víz segíthet az
állagában.
30 percig pihentetjük. (én egy éjszakára betettem a hűtőbe.)

A sütőformát kikenjük vajjal és megszórjuk mindenhol kristálycukorral.
Egy edénybe beletesszük a vajat - cukrot és összeolvasztjuk.
Erre borítjuk az almát és el kewzdjük párolni. Fél puhára pároljuk - fedő nélkül.
Erre borítjuk a diót és a mézet. Forraljuk és kicsit hagyjuk a levét elpárologni.
Utána langyosra hűtjük.
                                                                           

almas-kerek2.jpg


A tésztát ketté osztjuk. Egyik kicsit nagyobb legyen - ez kerül alulra.
Kinyújtjuk vékonyra és beleterítjük a vajazott és cukrozott serpenyőbe,
majd az alját prézlivel megaszórjuk...
Erre borítjuk a langyos tölteléket...és elsimítjuk.

A másik tésztát is kinyujtjuk vékonyra és ráborítjuk az almára.
Megszurkáljuk és a szélét lenyomkodjuk - mert ha kész akkor ez lesz az alja
és a szélén ne csorogjon ki  - de nem nagyon fog - mert a dió és a prézli nem engedi.   
                                                                          

almas-kerek3.jpg


25-30 percig sütjük 190 fokon alul - felül sütési móddal.
Ha szép piros - elkészült.
Pár perc pinentetés után ráborítunk egy nagy lapos tálat, a széleit ruhával

összefogjuk - és egy gyors mozdulattal ráfordítjuk a süteményt.
Melegen könnyen kiesik, de ha kihül - akkor a cukorbevonat megkeményedik és
beleragad.

Nem bonyolult - csak így leírva :D                              
                                              

almas-kerek4.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

facebook

(Frony ,mamka, 2013.02.25 22:06)

szuper ügyi vagy!!!
és nagyon mutatós,az íze biztosan fenomenális!
grat!! mamka

 

 

Profilkép



Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2017 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 106373
30 nap: 1636
24 óra: 53