Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÁRTON NAPI LEGENDA

2012.11.11

 

libak1-430x324.jpg

Kr.u 316-ban, a római katonát, Martinult a keresztény hitre való áttérése után püspökké akarták szentelni. A szerény természetű férfiú nem akarta elvállalni a tisztséget, ezért egy libaólban rejtőzött el rajongói elől, ám a jószágok hangos gágogása lebuktatta őt. :D 

A püspökké avatott Márton büntetésül később valamennyi gágogót levágatta.

 

Legenda ide vagy oda: a szárnyas november 11-i tálalásának van egy prózaibb oka is: a régi paraszti gazdaságokban egész egyszerűen ekkorra nőtt meg és hízott süthető állapotúvá az "idei", tehát a fiatal liba.                                                    

liba3.jpg

A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka.

A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni.

E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó képArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 125915
30 nap: 2447
24 óra: 54